Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila 278 milionů Kč na výdaje v lesích dané zákonem

30. 9. 2005 | ČTK

Vláda dnes schválila 278 milionů korun na krytí podpor v lesním hospodářství, které jsou dané lesním zákonem. Zhruba 98 milionů má jít z kapitoly ministerstva zemědělství, dalších 180 vláda uvolní z rezerv, sdělilo ČTK MZe. Kvůli rozporu v zákonech byly letos tyto dotace prakticky zablokovány. Peníze na ně dostaly kraje, které ale výdaje odmítají hradit, protože tato povinnost zůstala podle platných paragrafů státu. Ministerstvo v důvodové zprávě uvedlo, že kvůli pozastavení zákonem daných podpor mohou hrozit žaloby na stát.

Protože předpisy nelze změnit dřív než s účinností od příštího roku, chce resort nároky uspokojit a žádal na to dodatečné peníze z rozpočtu. Stát poskytuje od roku 1996 na základě lesního zákona například peníze na úhradu nákladů na zpracování lesních hospodářských osnov a na činnost odborného lesního hospodáře, podpory výsadby melioračních a zpevňujících dřevin a v rámci možností také dotace na meliorace a hrazení bystřin. Do letošního roku platilo zmíněné výdaje MZe. V důsledku novely zákona o rozpočtovém určení daní byly peníze na tento účel vyjmuty z kapitoly MZe a počínaje letoškem začleněny do rozpočtu krajů. Na problém již dříve upozorňovalo Sdružení taxačních kanceláří, které uvedlo, že odborným lesnickým firmám, jež zajišťují malým vlastníkům lesa dozor a poradenství, hrozí bankrot, protože jim stát tyto služby neplatí. Již v létě činily pohledávky členů sdružení řádově miliony korun.


Zdroj: ČTK, 30. 9. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 00:26