Agris.cz - agrární portál

Vliv hnojení sloučeninami síry na výnos a kvalitu cibule kuchyňské

7. 10. 2005 | ÚZPI

Ve výživě cibule si v posledních letech zasluhuje zvýšenou pozornost obsah sloučenin síry v půdě, protože v některých lokalitách může být v půdě sloučenin síry nedostatek. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně ve spolupráci se Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitře řešily projekt, jehož cílem bylo objasnit závislost výnosu a kvality cibule kuchyňské na hnojení sloučeninami síry (projekt byl součástí výzkumného záměru AF MZLU v Brně, MŠMT CEZ 2.308/98: 432100001).

Ve vegetačním nádobovém pokusu s kuchyňskou cibulí byl prokázán pozitivní vliv zvýšeného obsahu síranové síry v půdě na úroveň 60 mg S-SO42- /kg na výnos cibulí, pokles obsahu dusičnanů a nárůst aminokyseliny cysteinu v cibulích. Průměrná hmotnost jedné cibule byla zvýšena o 17,3 % při současném poklesu nežádoucích dusičnanů o 31,6 % a zvýšeném obsahu cysteinu o 15 % v porovnání s kontrolní variantou. Bližší informace o projektu jsou uvedeny v příloze.


Zdroj: ÚZPI, 7. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 17:52