Agris.cz - agrární portál

Jak bezpečné je balení masa?

11. 10. 2005 | Moravskoslezský den

STREČOVÁ FÓLIE

- je nejlevnější a nejméně bezpečná

- toto maso nemá prodlouženou trvanlivost

- fólie chrání jen proti sekundární kontaminaci

- je možné ho kdykoli rozbalit a znovu zabalit bez použití stroje

- snadno se dají vylepit nové etikety

- falšování nemůže zákazník odhalit

VAKUUM

- nepropustné sáčky, z nichž je před svažením odstraněn vzduch

- maso při zabalení zešedne, barva se však po rozbalení vrátí

- nákladnější a technologicky náročnější

- trvanlivost masa se prodlužuje na minimálně 21 dní

- porušení obalu je viditelné pouhým okem

- zařízení na opětovné zabalení do vakua je dnes poměrně běžné

OCHRANNÁ ATMOSFÉRA

- z balíčku se odsaje vzduch a nahradí se speciální atmosférou

- křehkost, šťavnatost, barva i vůně jsou zachovány

- trvanlivost masa je 10 dnů

- porušení obalu je nevratné

- opětovně lze maso zabalit jen za použití nákladné technologie

- na každém balíčku najde spotřebitel nezfalšovatelnou etiketu s nápisem baleno v ochranné atmosféře

- zákonná manipulace s takto zabaleným masem poté, co opustí závod, je téměř vyloučena


Zdroj: Moravskoslezský den, 11. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:14