Agris.cz - agrární portál

Slivovice bude velmi málo, palírny zejí práznotou

17. 10. 2005 | Mladá fronta Dnes

Tak slabý rok palírny kořalek na Vysočině nezažily. Lidé do nich vozí málo ovoce a kvasu k vypálení. Jablka někde jsou, švestky prý ale nebudou skoro žádné. Některé pálenice nevyrobily v sezoně, která jim začíná v červenci, ještě ani kapku kořalky. Vysočina leží na hranici tradic. Odtud na západ se výroba kořalky v minulosti moc nenosila. Zato východním směrem se pálí odedávna. Vysočina je pak "přechodem" od kořalkových krajů k těm pivním. Nejhustěji je pálenicemi poseto Třebíčsko.

Tradice se líbí mnohým a ještě dnes vznikají stále nové palírny. Třeba řemeslníci, kterým skončí sezonní práce, se přidají k lihovarnické sezoně a otevřou si pěstitelskou pálenici.

Tím však roste konkurence. "Za pět let vznikly v okolí asi čtyři pálenice. Nejbližší jsou teď v okruhu sedmi kilometrů," počítal Jaroslav Jonáš z Výčap na Třebíčsku, kde je sedm kolometrů asi běžnou vzdáleností pálenic.

"Je nás tady dost, protože když jsem před jedenácti roky začínal, měl jsem to do nejbližších pálenic pětadvacet kilometrů, a teď to mám sedm," řekl Josef Růžička z Krnčic.

K velké konkurenci se letos přidal podle některých páleničářů i tragický nedostatek ovoce.

"Není ani třetina toho, co bylo loni, řekl bych. Je to úplně nesrovnatelné, prostě není vůbec nic," pověděl Josef Růžička.

Někde se pálení teprve rozbíhá, jsou však i místa, kde v tomto lihovarnickém roce ještě nevytekla destilačním přístrojem ani kapka kořalky. "Letos na podzim jsme ještě nepálili. Teď budeme začínat, i když jindy v srpnu nebo v září už pálíme. První kořalka bude letos asi do deseti dnů," těší se Karla Hašková, zástupkyně jednatele lihovaru Nový Rychnov.

Některé pálenice řeší existenční problémy a uvažují dokonce o uzavření. "Zrovna dneska jsem to řešil, že spočítáme ekonomiku. A jestli to takto půjde dál, prostě to zrušíme, protože byschom na to dopláceli," přiznal Jaroslav Jonáš z Výčap.

Švestky? Ani na buchtu

Milovníci slivovice si zřejmě letos na své nepřijdou. Přestože období pálení švestek ještě nezačalo, v pálenicích už se ví, že švestkový kvas letos nebude.

"Mám sedm let vysázený sad a loni poprvé pěkně zarodil, měl jsem tam 3,5 tuny švestek. Letos jsem tam měl půl košíčku. A ti, kdo mi vozili pět nebo sedm set kil, letos vozí padesát a to je všechno," řekl Josef Růžička. Totéž, ale z jiné stránky, vidí Věra Bojanovská: "Švestky nebudou žádné, přes zimu bude klid."

Letošním hitem se zatím zdají být hruškovice. Dál se pálí jablka a někde je dost i jinak vzácných třešní. "Nejvíc jsou hotové třešně, těch bylo několik tun. A teď se převážně pálí hrušky, kterých bylo všude dost. Zatím vedou třešně. Ty první švestky, kterých loni bylo dost, teď chybí," hodnotí sezonu Ladislav Novotný z Dobešova.

Dobrou zprávu ale nemají pro milovníky slivovice a jiných pálenek ani v jiných oblastech. "Každý to vidí, na stromech nic není, neurodilo se," říká například provozovatel pěstitelské pálenice v Odrách na Novojičínsku Milan Mička. Na špatné úrodě se podepsaly jarní mrazíky.

Vysočina vyhrává soutěže

Produkty palíren na Vysočině jsou kvalitou či chutí na špici v celé republice. Svědčí o tom množství ocenění, která si páleničáři domů vozí z koštů a soutěží.

"Jeden zákazník dostal na Flora koštu Olomouc první cenu v třešňovicích," pochlubil se Ladislav Novotný, který nápoj vyráběl.

Josef Růžička z Krnčic si z výstavy Hortikomplex a Olima v Olomouci přivezl diplomů za první místa hned několik: za nejlepší ovocný destilát v kategorii meruňkovice, broskvovice a za nejlepší kolekci vzorků. Loni tam prvním místem ocenili jeho višňovici.

"Ovoce je na Vysočině poměrně kvalitní - není tak rychlé jako na Znojemsku, slunko je tu trochu skoupé, takže dozrávání trvá déle a tím ovoce získává na kvalitě," řekl Růžička.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 17. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 15:24