Agris.cz - agrární portál

Vznikl Moravskoslezský dřevařský klastr, který sdružuje 26 firem

18. 10. 2005 | ČTK

Na severu Moravy vzniklo oborové sdružení Moravskoslezský dřevařský klastr, jehož členem je celkem 26 firem s působností v lesním a dřevozpracujícím průmyslu. Ustavující valná hromada klastru se konala v Paskově na Frýdecko- Místecku minulý pátek, řekl generální ředitel společnosti Biocel a zároveň prezident klastru Ivo Klimša. Moravskoslezský dřevařský klastr byl založen s podporou Moravskoslezského kraje a agentury CzechInvest a má pomoci při restrukturalizaci průmyslu kraje.

"Dřevozpracující průmysl byl díky dlouholeté tradici a místní surovinové základně vytypován za jeden z perspektivních při restrukturalizaci průmyslu kraje. Cílem klastru je napomoci růstu dřevozpracujícího průmyslu a spolupráci firem v oblastech, jako jsou například inovace, marketing, zvyšování kvalifikace, kooperace ve výrobkových řetězcích," uvedl Klimša. Valná hromada ustavila nové vedení. Vedle prezidenta dřevařského klastru byli zvoleni i viceprezidenti. Stali se jimi generální ředitel RD Rýmařov Jiří Pohloudek a generální ředitel First North Business Arnošt Kuděla. Manažerem klastru je Jan Poledník. Klastr je skupina vzájemně provázaných odvětví soustředěná na jednom území. Jejich vzájemné vazby zvyšují konkurenční výhodu a schopnost firmy či odvětví působit na globálních trzích. Výhodou je zejména zvyšování produktivity práce, inovačních kapacit a stimulace rychlejší tvorby nových firem. Moravskoslezský kraj se chce formou podpory takzvaných klastrů zaměřit i na jiná progresivní průmyslová odvětví, která vytvářejí vysokou přidanou hodnotu. Radní mají v úmyslu zaměřit svou pozornost například na automobilový a chemický klastr.


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:46