Agris.cz - agrární portál

Tržby za zpracování dřeva loni v ČR stouply na 68,4 miliardy Kč

18. 10. 2005 | ČTK

Tuzemský průmysl zpracování dřeva loni zvýšil tržby meziročně o jedno procento na 68,4 miliardy korun. Z celkem pěti oborů má téměř poloviční podíl stavebně truhlářská a tesařská výroba, následovaná výrobou pilařskou. Další šancí pro rozvoj je vyšší uplatnění dřeva ve stavební výrobě, kde existují velké rezervy, řekl dnes při zahájení oborového veletrhu Wood-Tec náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Tureček.

"Podíl staveb na bázi dřeva je v Česku jen jednoprocentní," uvedl náměstek. V Německu je to sedmkrát a v Rakousku dokonce až desetkrát tolik. Dalšímu rozvoji výroby však brání již zastaralé stroje a tedy nutné vysoké investice. Podle Turečka řada firem již využila evropských peněz z programu Průmysl a podnikání, ale další je možné získat v programovacím období EU 2007 až 20013. Dřevozpracující průmysl byl loni podle statistik úspěšný i v zahraničním obchodu. Bez započtení výroby nábytku dosáhl kladného salda 13,5 miliardy korun. Podílela se na tom i odvětví výroby dýh či překližek a výroby dřevěných obalů a palet. Obor má zhruba 75.000 zaměstnanců. Společně s výrobou nábytku poskytuje dřevo zaměstnání celkem 137.000 lidem. Brněnská veletržní správa registrovala i letos zvýšený zájem firem z Ruska, kde se předpokládá přijetí zákona o zákazu vývozu kulatiny. Tamní stavebníci však zvyšují zájem o použití dřeva a podniky jsou nuceny postupně obnovovat zastaralou technologii. V Rusku je zájem i o kompletní využívání dřevních odpadů ve formě granulování nebo briketování. Vedoucí manažer veletrhu Karel Torn připomněl, že letošní akce je největší oborové setkání na téma primárního zpracování dřeva. V pavilonech Z, F a G1 se představuje 303 firem ze 16 zemí světa na čisté výstavní ploše 12.688 čtverečních metrů. Pronajatá plocha je rekordní. Největším vystavovatelem je skupina Rojek a poprvé lze v Brně vidět podniky z Británie, Filipín či Tchaj- wanu.


Zdroj: ČTK, 18. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 12:24