Agris.cz - agrární portál

Wood-Tec: Zásoby dřeva v ČR i přes rekordní těžbu stále rostou

20. 10. 2005 | ČTK

Zásoby dřeva v tuzemských lesích i přes loňskou rekordní těžbu 15,6 milionu metrů krychlových stále rostou. Drtivá většina suroviny pocházela z lesů jehličnatých, jen asi desetina z listnatých. Celkový roční přírůstek je přitom každoročně asi 18 milionů krychlových metrů. "Stav lesů v zemi není zdaleka takový, jak je často neodborně prezentován," řekla na veletrhu Wood-Tec Šárka Robešová z tiskového střediska. Podle odborníků je ČR na čtvrtém místě v Evropě se zásobami téměř 246 metrů krychlových dřeva na jeden hektar a na šestém místě v ročním přírůstku.

Zatímco v roce 1930 činily zásoby dřeva v tehdejší ČSR 307 milionů krychlových metrů, v roce 2003 to bylo více než dvakrát tolik. "Novým trendem posledních let je proto snaha o rostoucí užití dřeva ve stavebnictví," uvedla Robešová. V celkovém využití suroviny ve stavebnictví je totiž Česko hluboko za ostatními zeměmi. Zatímco v Kanadě využívají dřevo stavebníci až z 80 procent, ve Skandinávii ze 70 procent a v Německu a Rakousku z jedné pětiny, nedostanou se české firmy přes tři procenta.

Ekologové uvádějí, že výrazným přínosem výrobků ze dřeva je dlouhodobé uchovávání uhlíku. Tím se stabilizuje jeho množství v přírodě a snižují se dopady globálních klimatických změn. Jeden krychlový metr dřeva totiž váže až 250 kilogramů oxidu uhličitého a při spotřebě 100 až 150 krychlových metrů na jeden dům jde o nemalé množství. Další tuny skleníkového plynu pak navážou lesy nové, které vyrostou na místě vytěžených. Naopak při klasické výrobě cihel nebo vápna se oxid uhličitý pouze uvolňuje. Zvyšovat užitné hodnoty dřeva a výrobků z něj se snaží i Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství. Zastupuje asi stovku firem v oboru. Výrobce dřevoobráběcích strojů zastřešuje evropská asociace EUMABOIS, jejíž členové se podílí z 60 procent na celosvětové produkci odvětví, což představuje 4,6 miliardy eur (zhruba 138 miliard Kč).


Zdroj: ČTK, 20. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 01:00