Uskladnit brambory není věda
20. 10. 2005 | Boleslavský deník
Brambory tradičně patří k základům české, moravské i slezské kuchyně. Jejich přílohová hvězda mezi mladší generací sice pohasíná a nahrazují ji těstoviny všech tvarů a barev, přesto zůstávají nepostradatelnou surovinou pro řadu šikovných, levných a výživově hodnotných jídel. Proto se v podzimních měsících snažíme pečlivě zásobit, abychom nemuseli v zimě neustále vláčet několikakilogramové sáčky a riskovat namrznutí jejich obsahu. Jak je však doma uskladnit?
Brambory k uskladnění si můžeme vybrat přímo u pěstitelů, jdou nakupovat rovnou z kamionů u velkých obchodních center, často nám auto naložené hromadami hnědých hlíz zastaví s nabídkou až před domem.Po této první, snadné etapě následují náročnější fáze, jejichž cílem je brambory na vhodném místě "zabydlet", aby spolehlivě a v kondici přečkaly celou zimu a neutrpěly na vzhledu ani chuti.
Po stopách Popelky
Ke druhému dílu bramborové anabáze potřebujeme ostříží zrak a Popelčinu pečlivost, protože:
- brambory je třeba přebrat, vytřídit a bez milosti odstranit všechny kusy, které jsou napadené hnilobou,
- vyřadit musíme i brambory viditelně zelené - na poli se nepříznivým řízením osudu probojovaly na denní světlo, kvůli němuž jsou hlízy plné solaninu, látky pro lidské tělo veskrze nežádoucí,
- uskladnit nemůžeme ani zdravé, ale mechanicky poškozené, "nakopané" hlízy, protože místa s výrazněji porušenou slupkou jsou náchylná ke vstupu plísní a hnilobných bakterií - tyhle brambory dostávají přednostní právo okamžité spotřeby.Pokud k nám brambory dorazily pořádně promáčené vytrvalým deštěm nebo jsou ještě obalené hroudami hlíny, musíme je lehce očistit a osušit. Teď už jsou definitivně připravené k uložení. Zabydlet je můžeme v lískách, přepravkách, v bedně sestavené z latí, na dřevěných roštech, zkrátka tak, aby k nim ze všech stran mohl vzduch. Z téhož důvodu bychom je neměli vršit do větší výšky než 80 cm. Jinak opět usnadňujeme život hnilobě. Dříve se jí hospodáři účinně bránili natírám podlahy vápnem nebo do místnosti k uskladněným bramborám otevřené nádoby s vápnem přidávali.
S vtipem chytré horákyně
Ani teplo, ani zimu, ani sucho, ani moc mokro, brambory potřebují k úspěšnému přezimování teplotu mezi 4 až 14 stupni Celsia. Při nižších teplotách hlízy sládnou, vyšší teploty podporují klíčivost, stejně jako uskladnění brambor v blízkosti jablek. V suchém sklepě hlízy sesychají, v mokru plesniví. V příliš vlhkém sklepě mohou pomoci nádoby se solí, neboť sůl má schopnost vázat vodu.
Patříme- li k rodu člověka panelákového, bude nás trápit spíš opačný problém, nadměrné sucho. Starší babská (nebo spíš dědkovská) rada praví, že suché prostory, v nichž skladujeme brambory, ale i zeleninu či ovoce, můžeme zvlhčit cihlami, které položíme na zem a pravidelným poléváním je udržujeme vlhké. Nezbývá než se spolehnout na sousedskou toleranci a doufat, že se ve vedlejší, vždy spolehlivě suché, sklepní kóji neuchovávají rodinné archiválie, daňová přiznání či nákladné sezonní modely ošacení a obuvi.K nouzovému řešení umístit bednu s bramborami do garáže bychom se měli uchýlit jen v případě, že auto, skladované tamtéž, celou zimu nevystrčí ani blinkr. Jinak budou brambory pečlivě "inhalovat" toxické a karcirogenní zplodiny výfukových plynů.
Zachovávají si hodnotu
Podle odborníků dobře uskladněné brambory neztrácejí ani po šesti měsících výživovou hodnotu. Konkrétně:
- Dlouhodobě si uchovávají až devadesát procent obsahu vlákniny, sacharidů i minerálních látek, zejména vápníku, železa, sodíku, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku a jódu.
- Minimální jsou i ztráty vitaminů A a E, tedy těch, které jsou rozpustné v tucích.
Horší je to s obsahem vitaminů rozpustných ve vodě. Po půl roce mohou brambory ztratit od dvanácti až ke třiceti procentům vitaminů skupiny B, úbytky vitaminu C jsou k jaru ještě výraznější. Což však nic nemění na faktu, že domácí bramboračka nebo škubánky nemají konkurenci.
PRO ZAPAMATOVÁNÍ
- Brambory potřebují k úspěšnému přezimování teplotu mezi 4 až 14 stupni Celsia.
- Před kuchyňskou úpravou bychom měli nechat brambory alespoň den dva "aklimatizovat" na běžnou domácí teplotu.
- Do kuchyňské skříně či spíže se proto hodí menší nádoba na okamžitou bramborovou pohotovostní zásobu.
Zdroj: Boleslavský deník, 20. 10. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:35
