Agris.cz - agrární portál

Výrobci: Ptačí chřipka zatím nemá vliv na zájem o drůbeží maso

24. 10. 2005 | ČTK

Hrozba ptačí chřipky zatím nemá podle producentů žádný vliv na domácí poptávku po drůbežím mase. ČTK to dnes řekl ředitel Sdružení drůbežářských podniků František Mates. Podle něho se sice někteří spotřebitelé obracejí na firmy s dotazy ohledně možných rizik, ale poptávka neklesá. Tuzemští obchodníci kvůli hrozbě ptačí chřipky zpřísnili podmínky pro dodavatele drůbežího masa. "Nezaznamenali jsme pokles prodejů," řekla na dnešním setkání Potravinářské komory s novináři manažerka kvality firmy Agropol Food Lenka Martinková.

Odborníci se podle ní shodují, že jde především o problém veterinární. Domácí produkce drůbežího navíc pochází v drtivé míře z velkochovů, kde halové systémy neumožňují styk zvířat s možnými přenašeči nákazy. Také nebylo prokázáno, že by se ptačí chřipka přenášela masem, uvedla Martinková. Vir je velmi choulostivý na vnější podmínky a k jeho likvidaci stačí tepelná úprava při 70 stupních Celsia, tepelně neopracované masné výrobky se z drůbežího produkovat nesmí. Vedle preventivních kroků státní správy podnikají ochranná opatření i sami výrobci. Agropol Group zahájil v září prevenci proti případné nákaze ptačí chřipkou, jejíž součástí je také očkování zaměstnanců a nabídka přeočkování pracovníků z dodavatelských výkrmů drůbeže. Prevenci posiluje také společnost Xaverov. Obchodní řetězec Delvita se kvůli ptačí chřipce rozhodl odebírat drůbeží maso pouze od českých dodavatelů. "Již jsme obdrželi písemná potvrzení od všech našich dodavatelů, kteří dokumentují 100procentní kontrolu původu drůbežího masa a správnou techniku chovu," řekl dnes ČTK mluvčí Delvity Petr Uchytil. Také společnost Tesco Stores ČR prověřila všechny své dodavatele drůbežího masa. "Ve spolupráci s naší mateřskou společností ve Velké Británii jsme navíc připravili pro naše dodavatele materiály s pravidly, která by měla být při chovu drůbeže dodržována," uvedla mluvčí společnosti Tesco Jana Matoušková. Obavy z ptačí chřipky ovlivnily podle tisku poptávku po drůbežím například v Itálii. V Česku je tento druh masa v posledních letech stále populárnější a jeho spotřeba vzrostla na loňských zhruba 25 kilogramů na osobu za rok, což je nad průměrem EU. Počátkem devadesátých let přitom průměrný Čech snědl zhruba 13 kilogramů drůbežího ročně. Ptačí chřipka překročila hranice EU. Naposledy v neděli testy potvrdily, že papoušek, který uhynul v Británii v karanténě, byl infikován nebezpečným virem H5N1. Česko přitom posiluje preventivní kroky proti zavlečení choroby. Od páteční půlnoci začal platit zákaz trhů s drůbeží a ostatními ptáky, jejich výstav nebo přehlídek, a také zákaz pořádání soutěží poštovních holubů s mezinárodní účastní.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:03