Uruguay: Neznámá vína světové kvality
28. 10. 2005 | Mladá fronta Dnes
Už svou polohou, vklíněna mezi vinařské regiony Brazílie a Argentiny, je Uruguay jakoby předurčena k pěstování révy vinné. I když jsou vína z této země zatím takřka neznámá, rozhodně se svou kvalitou vyrovnají svým slavnějším sousedům. Uruguay je po Chile, Argentině a Brazílii čtvrtým nejvýznamnějším producentem vína v Latinské Americe. Novodobá historie zdejšího vinařství se začala psát až s příchodem mohutné vlny baskické emigrace v roce 1870. Baskové přivezli mimo jiné i sazenice odrůdy Tannat, zvané zde po původním propagátorovi také Harriague.
A zdejší Tannat je dnes nejlepší na světě. Oproti své původní domovině – jihozápadní Francii – je díky podnebí i terroiru mnohem tělnatější, sametovější, plnější i výrazně sytější v barvě.
Cukr nevynáší, pěstujme víno
Na kvalitu vína má vliv především podnebí. Dostatek, až přebytek slunce kompenzuje chladné antarktické proudění z jižního Atlantiku. Devadesát procent uruguayských vinic se rozkládá v jižních pobřežních oblastech Canelones, San José, Florida a Montevideo. Zbytek leží na jihozápadě země v Colonii a Carmelu v ústí Rio de la Plata, naproti Buenos Aires. Nové vinice vznikají i na hranicích s Brazílií v departmentu Rivera. Vinařství tak postupně nahrazuje málo výnosné plantáže cukrové třtiny ve středu země.
Vedle úspěšného Tannatu se hojně pěstují také odrůdy Viogner, Trebbiano, Torontés, Cabernet Sauvignon, Merlot a Sauvignon Blanc. Znalci dávají vínům z této země velkou perspektivu.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 28. 10. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:25
