Agris.cz - agrární portál

Rybí geny najdete i v jahodách

31. 10. 2005 | Noviny Vysočiny

Stanislav Jelínek

Vyznavači zdravého životního stylu se dozvěděli na středeční přednášce v Natural centru překvapivě o tom, jak genetičtí inženýři vkládají do DNA rajčat geny z bakterií, do jahod dědičné informace z ryb a do ovoce vpravují geny ze šroubovice lidské DNA. Na přednášce z cyklu Víme, co jíme? o geneticky upravovaných organismech a jejich vlivu na ekologii hovořila lektorka pořádajícího Ekoinfocentra Jana Kotoučková.

GMO jsou obrovská neznámá

" Výzkumníci mění živé organismy tak, jak by to příroda nikdy neudělala. Zemědělci a producenti masa se snaží, zejména zatím ve Spojených státech, zvyšovat zisky firem. Odmítají zamyslet se nad tím, že příroda může reagovat pro člověka tím nejhorším způsobem - dalšími nekontrolovatelnými mutacemi, které by se lidstvu vymkly z rukou," připomněla aktivistka z Českého svazu ochránců přírody. Podle odborníků dnes neexistuje jediná studie, jež by beze zbytku zhodnotila dlouhodobá rizika potravin z geneticky modifikovaných organismů ( GMO). " Genetické inženýrství organismy upravuje přidáváním určitých vlastností, ale umí je také odebírat. Při pokusech s kukuřicí vědci třeba odebrali gen reprodukce, a nevzešla jediná rostlinka. Mráz běhá po zádech, uvědomíme- li si, že by takovou genetickou informaci převzaly jiné rostliny nebo zvířata," připomněla lektorka.

Evropa je zatím proti

Američané pěstují v současné době 98 procent geneticky upravovaných plodin světové produkce, i v Evropě se objem potravin se složkou GMO zvyšuje. " V Evropě, kde většina lidí odmítá modifikované potraviny, se využívá drtivá většina geneticky upravovaných rostlin jako krmivo pro dobytek," přiblížila Jana Kotoučková s tím, že přes maso, mléko a vejce se mohou dostat upravované organismy i na náš stůl. Podle zákona musí být potravina s jakýmkoli podílem GMO označena na obalu. " Většina lidí chápe nebezpečí a je proti genetickým manipulacím v přírodě. Recept je jednoduchý, nekupovat takové potraviny," připomněla lektorka.


Zdroj: Noviny Vysočiny, 31. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 01:51