Agris.cz - agrární portál

Ve vinařství se dle odborníků rozšiřují vedle korku jiné uzávěry

31. 10. 2005 | ČTK

Ve vinařství se rozšiřují alternativy ke klasické korkové zátce a v poslední době je podle odborníků ve světě na vzestupu šroubovaný uzávěr. Velký rozmach zažívá na Novém Zélandu, stále více ho používají i vinaři v sousedním Rakousku a zády se prý k němu nestaví ani tradiční vinařské země jako Francie a Itálie. Během dvou až tří let bude šroubovaný závěr vína rozšířen i v tuzemsku, soudí Lukáš Nádvorník z firmy Neubauer & syn, která se zabývá obchodem s vínem a lihovinami.

Předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo soudí, že se tento typ uzávěru zřejmě prosadí, a u určitých druhů vín bude zajímavý, ale zřejmě to bude trvat delší dobu. Například plastová zátka se od doby svého objevení rozšířila rychleji, uvedl Sedlo. Obecně se podle něj hledají alternativy. Výhodou dvou zmíněných je například to, že ve víně není pachuť, kterou korek někdy někdy zanechá. "Vysoké šroubové uzávěry jsou fenoménem moderních vinařů v zahraničí," tvrdí ředitel společnosti Nové Vinařství Marek Špalek. Firma, která nyní vstupuje na český trh, chce tímto způsobem uzavírat půlku produkce, pro druhou použije korkovou zátku s cínovou záklopkou. Výroba by měla letos činit 200.000 lahví a postupně se vyšplhat až na 380.000 lahví. Šroubovaný uzávěr podle Špalka zaručuje podstatně větší těsnost než korková zátka a vyšší stabilitu barvy, vůně a chutě vína. K otevření lahve není třeba dalších pomůcek a navíc ji lze bez potíží opět uzavřít. Nové Vinařství produkuje z bílých, červených i modrých hroznů jen bílá vína, a to směsi, tzv. cuveé. Zaměřit se chce na gastronomii a vinotéky i na další maloobchodníky, naopak vyhnout se chce řetězcům. Společnost obhospodařuje 102 hektarů vinic v okolí Mikulova na jižní Moravě. Letošní podzim přichází do obdobíplodnosti prvních 60 hektarů vinohradů a jde o první panenskou sklizeň. Investorem Nového Vinařství je zemědělská firma Agro Měřín z Vysočiny.


Zdroj: ČTK, 31. 10. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:10