Na jihu Čech se brzy rozšíří prodej zvěřiny
1. 11. 2005 | Mladá fronta Dnes
Jihočeští milovníci zvěřiny nemají moc příležitostí, kde maso pro domácí přípravu sehnat. Mražené se dá koupit v několika málo obchodech, čerstvé a porcované se dá sehnat jen v prodejně Lesů a rybníků města Českých Budějovic. Zájem o maso divoké zvěře však mezi českými konzumenty stoupá. Zanedlouho mu proto vyjdou vstříc strakonické Jatky Hradský. „Zájem je skutečně velký a je škoda, aby se to vyváželo, když si na tom může pochutnat český národ,“ poznamenal ředitel jatek Alois Hradský.
Za dva týdny bude Hradský kolaudovat bourárnu, kde bude zpracovávat jelení a kančí maso. Prodávat ho bude ve svých prodejnách v Českých Budějovicích, Strakonicích a Volyni. Významně tak rozšíří počet míst v kraji, kde se dá zvěřina sehnat.
Vlastní zpracovnu zvěřiny mají ještě Lesy a rybníky města Českých Budějovic, ostatní prodejci a řezníci se do zvěřiny nehrnou. Zpracování a prodej tohoto masa má totiž zvláštní veterinární režim, protože zvěř vyrůstá mimo lidský dohled.
Jelení kýta bez kosti vyjde ve firemní prodejně Lesů a rybníků asi na dvě stě šedesát korun za kilo, dančí na dvě stě osmdesát, kančí dvě stě čtyřicet a srnčí tři sta třicet korun. To jsou přijatelné ceny, hypermarket Makro v Hrdějovicích u Českých Budějovic nabízí srnčí za čtyři sta korun, kančí za tři sta dvacet, jelení za dvě stě šedesát. Všechno ovšem pouze mražené. Tento obchod je přitom jediný z řetězců, kde se v jižních Čechách dá zvěřina sehnat.
Mimo Budějovice se dá zvěřina koupit přímo od společností, které nabízejí komerční lovy - pouze však celé nezpracované kusy. „Maso prodáváme hlavně do obchodní sítě, ale může si ho od nás koupit i fyzická osoba. Musí si koupit celý kus,“ potvrdil ředitel hlubocké správy Lesů České republiky Jan Zasadil. Správa obhospodařuje dvě obory, ale nemá vlastní zpracovnu.
Lidé si tak zastřelené zvíře musejí zpracovat sami. Dostanou ho ale za příznivou cenu - jelení za sedmdesát pět korun živé váhy, srnčí za sto dvacet, černou zvěř za padesát. Výtěžnost je minimálně padesát procent, to znamená, že kilogram kančího masa vyjde v podstatě asi na sto korun -tedy jako domácí vepřové z obchodu. Zasadil poznamenal, že největší zájem je o menší divoká prasata, která si lidé kupují třeba na rodinné oslavy.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 1. 11. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:03
