Ptačí chřipka se na člověka nemůže přenést konzumací potravin
2. 11. 2005 | Agris
Výskyt viru ptačí chřipky H5N1 v některých částech Evropy vzbudil obavy veřejnosti, a to zejména v souvislosti s bezpečností drůbežích produktů a vajec určených ke konzumaci. Evropský úřad pro bezpečnost potravin prohlásil, že zde dosud neexistuje žádný důkaz toho, že by se mohla ptačí chřipka přenést na člověka konzumací potravin, ani konzumací drůbeže a vajec. Evropský úřad pro bezpečnost potravin dále nepotvrdil žádné změny, co se týče dlouhodobého doporučení pro bezpečnost potravin a sice to, že se drůbeží produkty mají řádně tepelně zpracovat, aby tak byl spotřebitel uchráněn od možného rizika otravy potravinami.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (The European Food Safety Authority - EFSA) zveřejnil, že dosud neexistuje jakákoliv dostupná epidemologická informace potvrzující přenos ptačí chřipky (infekční choroba napadající zejména ptactvo) na člověka konzumací potravin. Nicméně, s ohledem na současnou situaci vědecký tým organizace EFSA, specializující se na biologická rizika, neustále tento stav monitoruje. EFSA se shodla s dalšími zdravotnickými organizacemi jako například Světová zdravotnická organizace či Evropské centrum pro prevenci a kontrolu chorob (ECDC), že nejvíce pravděpodobným způsobem infekce viru ptačí chřipky H5N1 na člověka je blízký kontakt s infikovanou živou drůbeží, a nikoliv konzumací drůbeže a vajec. Druhou variantu samozřejmě nemůžeme naprosto vyloučit.
Zdroj: Agris, 2. 11. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:12
