Agris.cz - agrární portál

29. tématická konference SPV

3. 11. 2005 | Jidelny.cz

Ve dnech 8.-10.11.2005 se koná další ročník tématické konference SPV. Hlavním tématem je tentokrát obezita. Na konferenci se bude jednat o vlivu výživy a spotřeby potravin na obezitu, o jejím léčení a prevenci. Přinášíme vám program konference.

Konference se koná v kongresovém sále hotelu Labe v Pardubicích.

ÚTERÝ 8.11.2005

Odpoledne 14,00 - 17,00 hod.

Zahájení : Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., předseda Společnosti pro výživu

Úvodní referát k 60. výročí Společnosti pro výživu

I. blok: POTRAVINY A SPOLEČNÉ STRAVOVÁNÍ

Moderátoři: Prof. Ing. I. Ingr, DrSc., MZLU, Brno, MVDr. P. Otoupal, CSc., SPV, Praha

Ing. F. Sládek, CSc., MZe ČR: Současnost a výhledy českého potravinářství

MVDr. P. Otoupal, CSc., SPV, Praha: Cesty a způsoby zabezpečování zdravotní nezávadnosti potravin a pokrmů

Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., VŠCHT, Praha: Nové přístupy k sensorickému hodnocení potravin a pokrmů

Doc. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, Praha: Pozitiva a negativa v nutriční hodnotě potravin a pokrmů

Prof. Ing. I. Ingr, DrSc., MZLU. Brno: Kvalita masa pro společné stravování

MUDr. L. Ryšavá, Ph.D., Mgr. Z. Jurzykowská, A. Červková, ZÚ, Ostrava: Obsah jódu a selenu v mléku, probiotika v jogurtech v distribuční síti ČR

Diskuse

STŘEDA 9.11.2005

Dopoledne 8,30 - 12,00

II. blok: VÝŽIVOVÉ DOPORUČENÉ DÁVKY (VDD) A VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ

Moderátoři: Doc. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, Praha, Prof. MUDr. S. Hrubý, DrSc., IPVZ, Praha

MUDr. B. Turek, CSc., SZÚ, Praha: Současné problémy se stanovením VDD v ČR

Prof. MUDr. S. Hrubý, DrSc., IPVZ, Praha: Návrh VDD z hlediska fyziologa lidské výživy

Doc. Ing. J. Dostálová, CSc., VŠCHT, Praha, MUDr. M. Kunešová, CSc., Národní rada pro obezitu, Praha, MVDr. P.Otoupal, CSc., SPV, Praha, T. Starnovská, FTN, Praha: Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR - populární verze

Ing. O. Štiková, VÚZE, Praha: Změny ve výživě a spotřebě

MUDr. L. Ryšavá, Ph.D., A. Červková, M. Žoltá, ZÚ, Ostrava: Ekonomická náročnost stravování podle výživových doporučení a dávek

Diskuse

V průběhu programu budou organizována krátká vystoupení výrobců, zpracovatelů a distributorů potravinářských výrobků, zařízení a strojů, čistících a ochranných pomůcek apod.

Odpoledne 13,30 - 17,00

III. blok: PITNÝ REŽIM

Moderátoři: MUDr. B. Turek, CSc., SZÚ, Praha, MUDr. J. Ševčík, ZÚ, Ústí n. Labem:

RNDr. B. Havlík, Praha: Voda základ života nebo "sine aqua deest vita" - bez vody není života

MUDr. J. Foltinová: HBSW, a.s., Praha: Možnosti a podmínky k zajištění pitného režimu

MUDr. P. Dlouhý, (MUDr. J. Rambousková), LF UK, Praha: Voda jako zdroj minerálních látek

MUDr. J. Ševčík, ZÚ, Ústí n. Labem: Pitný režim u dětí

Diskuse

19,00 hod. Diskusní večer spojený s degustací moravských vín s odborným výkladem

ČTVRTEK 10.11.2005

Dopoledne 8,30 - 12,00 hod.

IV. blok: PREVENCE V LÉČBĚ OBEZITY V ČR

Moderátoři: MUDr. M. Kunešová, CSc., Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity, Praha, Doc. MUDr. P. Tláskal, CSc., FN v Motole, Praha

MUDr. M. Kunešová, CSc., Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity, Praha: Úvod - Národní rada pro obezitu a akční plán proti obezitě

MUDr. A. Šteflová, WHO, Praha: Doporučení WHO při ovlivnění správné výživy a fyzické aktivity

MUDr. J. Rážová, MZd ČR: Podpora zdraví dětí a mládeže ve vztahu ke vzniku obezity

Doc. MUDr. P. Tláskal, CSc., FN v Motole, Praha: Prevence obezity dětí

Ing. E. Šulcová, (Ing. L.Věříšová, CSc.), SPV, Praha: Školní stravování v prevenci obezity dětí

Ing. J. Vignerová, CSc. SZÚ, Praha: Diagnostika obezity u dětí pomocí růstových grafů

Doc. MUDr. M. Stránský, CPL, 3. LF UK, Praha: Možnosti léčby obezity u dětí a její ekonomická podpora ve Švýcarsku

Diskuse

Odpoledne 13,30 - 15,00 hod.

Pokračování dopoledního bloku

Moderátoři: Doc. MUDr. V. Hainer, CSc., Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity, Praha, Doc. MUDr. P. Hlúbik, CSc., Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany, Hradec Králové

MUDr. M. Kunešová, CSc., Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity, Praha: Prevence obezity u dospělých

Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., (Doc. Ing. J. Dostálová, CSc, Doc. Ing. V. Filip, CSc.), VŠCHT, Praha: Složení tuků a prevence obezity

MUDr. D. Müllerová, Ph.D., Ústav hygieny LF UK, Plzeň: Výživové doporučené dávky z hlediska prevence obezity

Ing. C. Perlín, CSc., VÚP, Praha: Ekonomické možnosti podpory prevence obezity z hlediska výživy

Doc. MUDr. P. Hlúbik, CSc., Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita obrany, Hradec Králové: Výživa v prevenci a léčbě obezity

Doc. MUDr. V. Hainer, CSc., Centrum pro diagnostiku a léčbu obezity, Praha: Léčba obezity u dospělých

Prim. MUDr. Milena Gojová, lázně Dolní Lipová: Lázeňská léčba obezity

Diskuse

Zhodnocení a závěr 29. TK: Prof. Ing. J. Pokorný, DrSc., předseda SPV


Zdroj: Jidelny.cz, 3. 11. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:46