Agris.cz - agrární portál

Spotřebitelé začínají znovu důvěřovat drůbežímu

3. 11. 2005 | Euractiv.cz

Podle zprávy agentury v některých zemích – především na jihu Evropy – nedůvěra v drůbeží maso přetrvává. Prodej kuřat v Evropě klesl poté, co se objevil v Rumunsku, Turecku a Chorvatsku virus H5N1. Prodeje drůbežího se podle Reuters stabilizují ve Francii, Británii i Německu.

V České republice začalo být drůbeží maso populární především v uplynulých dvou letech. Jeho spotřeba vzrostla na 25 kilogramů na osobu a rok, což je nad průměrem EU. Důvodem růstu spotřeby drůbežího v minulých letech byly jednak příznivé ceny proti ostatním druhům masa, rozšíření více zpracovaných výrobků na tuzemském trhu, snadná a rychlá kuchyňská úprava a v 90. letech také zdravotní osvěta. Podle statistiky nyní každý Čech sní v průměru kolem 80 kilogramů masa ročně. Z toho zhruba polovinu tvoří vepřové, následuje s 25 kilogramy drůbeží a zhruba jedenáct kilogramů představuje hovězí, které naopak zaznamenalo od roku 1989 výrazný ústup z českých jídelníčků.

Podle obchodníků v Česku ptačí chřipka poptávku po drůbežím mase příliš nesnížila.


Zdroj: Euractiv.cz, 3. 11. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 04:31