Agris.cz - agrární portál

Tatranská kalamita snížila ceny dřeva jen mírně, někde vůbec

7. 11. 2005 | Silvarium

Navzdory očekávání některých zpracovatelů dřeva se ceny jehličnaté kulatiny po loňské kalamitě ve Vysokých Tatrách příliš nesnížily. Pokles cen byl přibližně pětiprocentní a v některých sortimentech se dnešní ceny od cen před kalamitou z listopadu 2004 neliší. Vyplývá to z ankety mezi producenty a odběrateli jehličnaté kulatiny na Slovensku. "Očekávali jsme větší propad cen. Nakonec se ceny snížily jen nepatrně," řekl majitel dřevozpracující firmy v Chynoranech u Topoľčan Rastislav Bezák. Například ceny kulatiny v sortimentu vhodném i pro stolařskou výrobu se snížily od začátku roku o sto slovenských korun na 2200 korun. Bezákova firma prodává řezivo na střešní konstrukce, pro zákazníky se však ceny kvůli nárůstu ostatních nákladů nesnížily.

Stejnou zkušenost s vývojem cen mají i obchodníci s řezivem, zvolenská firma A-Z Lokomat, Sezam Žilina nebo Drevona Bratislava. Jeden z největších výrobců papíru na Slovensku Mondi Busines Paper SCP Ružomberok, který zpracovává méně hodnotné dřevo, ho dnes nakupuje za stejné ceny jako před kalamitou. "Pokles cen začátkem léta byl sezonní a nedosáhl ani pěti procent," řekl ČTK člen vedení podniku. I když bylo na Slovensku větrnou smrští poškozeno přibližně 4,5 milionu krychlových metrů dřeva, což je více než roční těžba jehličnatých druhů, slovenský trh přetlak nezaznamenal. Generální sekretář Svazu celulózo-papírenského průmyslu Juraj Dlhopoček dokonce označil opožděné dodávky dřeva od největšího slovenského dodavatele Lesy SR za jednu z příčin meziročního poklesu tržeb podniků svazu. Také generální sekretář Svazu zpracovatelů dřeva Roman Réh upozorňuje na nespolehlivé dodávky dřeva, které brání rychlejšímu růstu odvětví. "Svaz se s tímto problémem dlouhodobě potýká. Někdy se sníží těžba, jindy se upřednostňuje vývoz," vysvětlil. Největší podniky, které tatranskou kalamitu zpracovávají, Lesy SR a Štátne lesy TANAP, však již zpracovaly přibližně 70 procent kalamity. Export kalamitního dřeva nedosáhl ani deseti procent z celkového množství. Podle mluvčího ŠL TANAP Mariána Šturcela snížil podnik průměrně ceny oproti začátku roku o sedm procent. "Přibližně polovinu kalamitních porostů jsme přenechali na zpracování soukromým firmám. Jejich prodejní ceny však nemůžeme ovlivnit," uzavřel Šturcel.


Zdroj: Silvarium, 7. 11. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 05:58