Negativní výsledky kontrol se na zájmu o maso neprojevily
8. 11. 2005 | ČTK
Nedostatky v kvalitě prodávaného masa v obchodních řetězcích nezpůsobily pokles zájmu o produkci slovenských výrobců. Na tiskové konferenci to uvedl výkonný ředitel Slovenského svazu zpracovatelů masa Viliam Pohly. Zaměstnanci obchodních řetězců přebalovali maso po uplynutí data spotřeby do nových obalů a nabízeli ho znovu k prodeji zákazníkům. Prodejny rovněž prošlé maso grilovaly. Slovenští zpracovatelé masa prodávají přes obchodní řetězce 70 procent své produkce. Jejich představitel připustil, že je zatím krátké období na to, aby se projevil odklon spotřebitelů od obchodních řetězců k malým prodejcům. Zároveň předpokládá, že obchodní řetězce přesvědčují své zákazníky o tom, že pochybení jsou důsledkem ojedinělých selhání lidského faktoru.
"To dokazuje také náš názor, že v obchodních řetězcích nejsou zaměstnaní na úsecích s potravinami živočišního původu dostatečně kvalifikovaní lidé," uvedl Pohly. Zpracovatelé masa garantují kvalitu svých výrobků jednak tím, že maso musí vyhovět požadavkům Slovenské státní veterinární a potravinové správy. Kontrolují je také auditoři obchodních řetězců. Kromě toho zemědělská a potravinářská komora odhaduje, že slovenští potravináři investovali v letech 2001 až 2003 přibližně deset miliard slovenských korun na splnění hygienických, zdravotních a bezpečnostních norem Evropské unie. Přednedávnem dostaly slovenské podniky od jedné mezinárodní instituce návrh na sjednocení standardů kvality v celé Evropě, uvedl místopředseda Slovenské zemědělské a potravinářské komory Dušan Janíček. Pro zpracovatele masa by to znamenalo, že by nemuseli platit několikanásobné poplatky za prodej v různých obchodních řetězcích. Na prodej masa v obchodních řetězcích na Slovensku se zaměřila média i veřejnost po zjištění, že některé slovenské obchodné řetězce podobně jako v Česku prodávají závadné maso. Z 313 prověřených supermarketů a hypermarketů na Slovensku se nedostatky vyskytly v 45 případech. Inspektoři stáhli z prodeje desítky kilogramů prošlého masa.
Zdroj: ČTK, 8. 11. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 11:35
