Agris.cz - agrární portál

EuroFIR: nutriční složení potravin v Evropě

14. 11. 2005 | ÚZPI

Jde o výzkumný projekt financovaný z prostředků EU, který má sjednotit dosavadní systémy poskytující informace o nutričním složení potravin do jednoho systému, který bude využitelný v rámci celé Evropy. Je zprostředkován přístup k některým zdrojům informací o nutričním složení potravin. Na světě existuje asi 150 tabulek a elektonických databází zaměřujících se na složení potravin. Hodnoty pro určitou položku mohou být v rámci těchto databází rozdílné a to z řady důvodů.

Prostřednictvím 6. rámcového programu výzkumu a technologického vývoje v EU je v prioritě “kvalita a bezpečnost potravin” financován projekt EuroFIR (European Food Information Resource Network). Jde o evropskou základnu (Network of Excellence, NoE) pro databázové systémy zaměřující se na složení potravin. Uvedenou základnu tvoří 40 subjektů: univerzit, výzkumných institucí, malých a středních podniků (SMEs) z 21 evropských zemí. Cílem EuroFIR je vytvořit jedinou databázi údajů o složení potravin, která bude využitelná v rámci celé Evropy.

Projekt EuroFIR byl zahájen 1. ledna 2005 a bude financován Evropskou komisí do prosince 2009. Předpokládá se, že po tomto datu dojde k samofinancování. Koordinátorem projektu je Výzkumný ústav potravinářský (Institute of Food Research, IFR) ve Velké Británii.

Více informací o projektu je k dispozici v internetových stránkách EuroFIR a v informační brožuře (viz příloha).

Příloha : Informační brožura k projektu EuroFIR [pdf ; 2166455 bytů]

Užitečné odkazy na informace o nutričním složení potravin:

* USDA: FNIC (Food and Nutrition Information Center)

* USDA–ARS (Agricultural Research Service): Nutrient Data Laboratory (NDL)

* USDA (United States Department of Agriculture)

* FAO: Food and Nutrition Division

* FAO: International Network of Food Data Systems (INFOODS)

* FAO (Food and Agricultural Organization of United Nations)


Zdroj: ÚZPI, 14. 11. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 13:27