SZPI pomůže řetězcům při spouštění nových kontrolních systémů v prodeji
17. 11. 2005 | SZPI
Zástupci patnácti obchodních řetězců a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se dohodli, že inspekce pomůže jednotlivým firmám při spouštění nových kontrolních systémů. Vzájemná spolupráce vznikla po kontrolách inspektorů, kteří zjistili nedostatky v osmnácti velkoprodejnách.
SZPI zjistila, že v obchodech se manipulovalo s dobou trvanlivosti, nabízelo se prošlé potravinářské výrobky a zkažené maso. Česká obchodní inspekce v řetězcích za devět měsíců uskutečnila 2730 kontrol a chyby zjistila v 649 případech. Státní veterinární správa v říjnu uskutečnila 307 kontrol a ve 262 případech odebrala vzorky potravin k laboratornímu vyšetření. V obchodech odhalila závadné maso i špatné značení potravin.
Ředitel SZPI Jakub Šebesta uvedl, že sankce nejsou cílem inspekce. Ta požaduje hlavně bezpečné potraviny na trhu. Odmítl úvahy, že zvýšený počet kontrol v poslední době byl na politickou objednávku.
Viceprezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka soudí, že není zapotřebí strašit vysokými pokutami. Dodal, že pro obchodníka je nejvyšší sankcí, když mu odchází zákazník. Poukázal na to, že škody vznikly i těm podnikům, které žádné medializované kauzy neměly. Obchodní řetězce považují aktivity, které by mohly ohrozit zdraví lidí, za trestný čin, dodal.
Zdroj: SZPI, 17. 11. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 14:22
