Agris.cz - agrární portál

Enzymová interesterifikace: technologie roku 2005

22. 11. 2005 | ÚZPI

Časopis Industry Week uděluje od roku 1993 ocenění za přínos v oblasti technologie a inovace. Za rok 2005 získal tuto cenu jako jeden z pěti oceněných společný projekt firmy ADM (Archer Daniels Midland) a Novozymes – proces modifikace tuků bez použití chemických látek, při kterém se netvoří trans-mastné kyseliny, tj. škodlivé produkty.

Firmy Novozymes a ADM vyvinuly alternativu tradiční výroby ztužených tuků. Použitím enzymu Lipozyme TL IM v procesu nazvaném enzymová interesterifikace se získají ztužené tuky, které neobsahují trans-mastné kyseliny. Uvedené tuky jsou tak zdravější a bezpečnější, neboť trans-mastné kyseliny ve výrobcích zvyšují hladiny LDL-cholesterolu (škodlivého) a snižují hladiny HDL-cholesterolu (prospěšného).

Industry Week: technologie roku 2005


Zdroj: ÚZPI, 22. 11. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 05:02