Agris.cz - agrární portál

Těžba dřeva omezí v prosinci lyžování na Jizerské magistrále

25. 11. 2005 | ČTK

Některé úseky Jizerské magistrály budou pro běžkaře až do 20. prosince hůře sjízdné. Lyžařské trasy totiž vedou i po cestách, kudy se dopravuje vytěžené dřevo nebo vyřezané vánoční smrčky. Jizerská o.p.s., která se o úpravu magistrály stará, se ale s lesníky domluvila, a běžkaři se včas dozvědí, jakým cestám se vyhnout. Řekla to ředitelka Jizerské o.p.s. Blanka Nedvědická. "Do konce listopadu získají zájemci informace o upravených trasách na internetové adrese www.bedrichov.cz a od 1. prosince na adrese www.jizerskaops.cz," uvedla Nedvědická. Do 20. prosince potřebují lesníci pro svá terénní auta a těžké stroje devět úseků magistrály.

Do Štědrého dne navíc řidiči Povodí Labe využívají Vládní cestu k bedřichovské přehradě. "Očekáváme, že o tomto víkendu budou na magistrále výborné podmínky, a podařilo se nám přesvědčit firmu Taxus, aby přerušila navážení dřeva na vrcholovou cestu u Černé hory. Mohli jsme tak připravit 55 kilometrů běžeckých stop," uvedla Nedvědická. Po víkendu se ale situace zhorší a nejvíce omezení čeká lyžaře na magistrále do 10. prosince. "Lesníci pokácené stromy z hor odvézt musí. Dřevo leží kromě jiného na cestě u Olivetské hory a naše rolba by se tam stejně nevešla," vysvětlila Nedvědická. Jizerská o.p.s. vynaložila během minulé zimy na úpravu 115 kilometrů dlouhé magistrály kolem 2,5 milionu korun. Rolba projela magistrálu zhruba sedmdesátkrát. Pro letošní zimu počítá Jizerská o.p.s. s devíti nástupními místy na magistrálu, aby obrovský nápor turistů na Bedřichov rozložila i do jiných obcí. Běžkaři se do stop dostanou nejen z jabloneckých rekreačních středisek, ale také z Liberecka a z Frýdlantska.


Zdroj: ČTK, 25. 11. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 06:46