Cukráři, pekaři a perníkáři mají napilno, jejich sezona začala
28. 11. 2005 | ČTK
Cukráři, pekaři a perníkáři mají napilno, se začátkem adventu naplno vypukla jejich sezona. Objednávky přijímají velké pekárny v Ústeckém kraji i soukromé cukrářky, které si pečením vánočních dobrot přivydělávají. České pečivo letos ochutnají i v sousedním Sasku, kde ústecká pekárna Inpeko otevřela dvě prodejny. Vánoce znamenají pro výrobce cukroví největší výdělky. Zatímco během roku zájem o dorty a sladkosti klesá, před zimními svátky počet zákazníků prudce roste. Na tržbách se prosinec podílí až 40 procenty. Podle cukrářů přibývá českých hospodyněk, které si pečení cukroví odpustí.
Zaměstnanci proto mají napilno, s vůní vanilky se loučí až těsně před Štědrým dnem. Nabídka je podle Pavlíny Berziové z Asociace kuchařů a cukrářů ČR velice široká, lidé by si ale měli dávat pozor na kvalitu. Ceny za kilogram se pohybují od 200 do 600 korun. Někteří velcí výrobci již ohlásili, že zdražovat letos nebudou. "To je překvapení, protože cena oříšků a mandlí vzrostla asi o 30 procent. Vysvětluji si to tak, že právě tyto suroviny pak v cukroví chybí," řekla dnes ČTK Berziová. Nákup nejlevnějších sladkostí proto Berziová nedoporučuje. "Kilogram kvalitního cukroví by měl stát asi okolo 250 korun," řekla. Kdo chce ušetřit, měl by se poohlédnout po výrobcích, které nabízejí učňovské školy. Cena zde klesá kvůli levné pracovní síle. Supermarkety nabízejí vánoční sladkosti vyrobené strojově již od začátku listopadu. Trvanlivost takového pečiva je několik měsíců, což podle odborníků není příliš dobré. Nejlepší je skladovat pečivo asi měsíc. Na rozdíl od výběru dárků, které podléhají módě, v sortimentu cukroví převažuje klasika jako vanilkové rohlíčky, linecké koláčky, sněhové cukroví či pracny. "Důraz se nyní klade na dobrou čokoládu, jinak se ale peče podle klasických receptů," uvedla Berziová.
Existují i výrobky pro diabetiky. Ženy, které dbají na štíhlou linii, mohou podle rady cukrářů vyměnit tučné máslové těsto za těsto obohacené ovesnými vločkami a celozrnnou moukou. Ke slazení je vhodné kandované ovoce. "Kdo chce držet dietu, sladké ale zkrátka nesmí," dodala Berziová. Na chuť českému pečivu přišli zákazníci v sousedním Sasku. Ústecká pekárna Inpeko otevřela za hranicemi dvě prodejny. "Našli jsme si své zákazníky, chystáme nyní dodávku cukroví, které mají Němci rádi," řekl ČTK obchodní ředitel společnosti Josef Šupík. Německé pečivo je podle něj příliš sladké. "Řada Sasů proto již nyní dává přednost vánočce před německou štolou," dodal.
Zdroj: ČTK, 28. 11. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 07:52
