Agris.cz - agrární portál

Ceny masa v Česku po vstupu do Evropské unie klesají

5. 12. 2005 | ÚZPI

Slevy pro mezinárodní společnosti jsou schopné snížit ceny masa na jakoukoli možnou hranici, říkají současní hlavní producenti masa v České republice. Maloobchodní řetězce, jako jsou Tesco, Carrefour a Makro vedou náruživý boj o ceny s novými členy Evropské unie. Soutěživost vede tak daleko, až má za následek změnu dodavatelů z jiných trhů, kde dovozce nabídne levnější a spolehlivější zásoby hovězího, drůbeže a jehněčího.Informace největších výrobců masa v České republice říká, že by bylo potřeba dovážet maso, protože většina producentů českého hovězího, vepřového a jehněčího masa je příliš malá, a tak nemůže vyrábět takové množství a v takové kvalitě, ve které je potřeba. Sledováním výsledků ve všech odvětvích masného průmyslu byl shledán vliv investic do starých výrobních zařízení a změnu výrobních metod.

Požadavek na rostoucí kvalitu

Situace v České republice, která se nachází na křižovatce mezi východní a západní Evropu, má více než 10 milionů obyvatel a roční spotřebu masa 77 kg na obyvatele (49 % vepřového, 28 % drůbeže, 13 % hovězího a telecího a 0,3 % jehněčího). Ačkoli spotřeba masa pomalu klesá, v Praze se například objevil požadavek na lepší kvalitu masa a tím i vzrůst masa z dovozu.

Způsoby konzumace masa se rychle mění tím, jak se lidé snaží žít zdravěji a s kvalitou se zvyšuje jeho cena. Požaduje se nárůst kvality bouraného hovězího a jehněčího masa, stejně jako zvláštního vepřového pro špičkové hotely a restaurace a některé části společného stravování. Tím se má uspokojit vzrůstající nápor turistů i velký počet cizinců, kteří žijí v České republice od května 2004, kdy země vstoupila do Evropské unie.Tím vzniká i příležitost pro dovozní společnosti z Velké Británie, které mají zásoby kvalitního jehněčího a vepřového masa, stejně jako opracovávané vepřové pro trh s masnými výrobky, které jsou obzvlášť zajímavé chuti.

Další možností je dovoz mraženého a chlazeného vepřového, hovězího a jehněčího z Dánska, Německa, Polska, Nového Zélandu a Austrálie. Tito dovozci mohou vytvořit sice malou, ale rozmanitou nabídku. Situaci nahrává i to, že česká ekonomika postupně roste, její trh patří k nejstabilnějším a nejvíce prosperujícím trhům ve střední Evropě, k dispozici jsou moderní telekomunikace a mohutná infrastruktura. Má také několik dovozců, distributorů a výrobců, kteří jsou schopni s nadšením rozvíjet obchod.

Příležitost pro vývozce

V nedávné době jeden z místních výrobců dovážel maso z Německa, kde využíval nižší ceny. Také se dá dovážet hovězí z Polska a mražené jehněčí z Nového Zélandu a z Austrálie. Zvláště špičkové hotely a restaurace ocení zvláštní kvalitu tohoto dováženého masa.

Konkurence na trhu

Podle vyjádření jednoho z nákupčích masa pro významný český řetězec je situace na trhu velmi svízelná. Velké řetězce tlačí ceny potravin velmi nízko, a tudíž menší supermarkety a místní obchody mají velmi složitou situaci. Existují i sítě, které mají vlastní bourárny masa a výrobny masných výrobků.


Zdroj: ÚZPI, 5. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 00:09