Agris.cz - agrární portál

Změna v předpisu ES o dusičnanech

5. 12. 2005 | ÚZPI

Nařízením ES 1822/2005 se upravuje nařízení 466/2001, v němž se uvádějí mj. i požadavky na obsah dusičnanů. Dosud platilo, že od začátku dubna do konce října musí čerstvý špenát splňovat přísnější požadavky (2500 mg/kg) a od začátku listopadu do konce března se připouštěla vyšší hladina (3000 mg/kg). Vzhledem k tomu v průběhu října se podle výsledků monitoringu vyskytovalo časté překračování stanoveného limitu, a vzhledem k tomu, že u salátu byl přechod na vyšší (zimní) limit stanoven již od 1. října, byl tento termín schválen i pro špenát.

Nové nařízení dále povoluje výjimku pro hladinu dusičnanů v čerstvém zimním salátu vypěstovaném a určeném ke spotřebě ve Velké Británii, Irsku a Francii. Kromě toho se do nařízení 466/2001 doplňuje ustanovení o povinnosti členských států monitorovat a ohlašovat Komisi každoročně do 30. 6. skutečné obsahy dusičnanů v těch druzích zeleniny, u nichž dochází k větší kumulaci dusičnanů (především u listové zeleniny).


Zdroj: ÚZPI, 5. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 20:56