Ryby podporují kognitivní zdraví
13. 12. 2005 | ÚZPI
Nová studie publikovaná v časopisu Americké lékařské společnosti Archives of Neurology konstatuje, že konzumace ryb minimálně jednou týdně je spojena s každoročním 10% zpomalením úbytku kognitivních schopností u starších lidí. Ryby jsou přímým zdrojem n-3 mastných kyselin, u kterých bylo prokázáno, že jsou nezbytné pro neurokognitivní vývoj a normální funkci mozku. Konzumace ryb je spojována s nižším rizikem demence a mrtvice a poslední výzkumy nasvědčují tomu, že konzumace n-3 mastných kyselin, zejména kyseliny dokosahexaenové (DHA), je velmi důležitá pro funkci paměti u starších zvířat.
Pracovníci Rush University Medical Center v Chicago analyzovali údaje získané na základě pohovorů v rámci studie obyvatel Chicaga ve věku 65 let a starších, sledovaných v letech 1993 až 1997. Pohovory zahrnovaly čtyři standardizované testy a otázky týkající se stravování, konkrétně frekvence konzumace 139 různých potravin, a dále pak denních aktivit, tělesného cvičení, spotřeby alkoholu a lékařské anamnézy. Bylo konstatováno, že spotřeba ryb byla u těchto starších osob v průběhu sledovaných šesti let v inverzní závislosti s úbytkem kognitivních schopností. Rychlost poklesu kognitivních schopností se u osob, které konzumovaly jeden nebo více pokrmů s rybami týdně snížila, v porovnáni s těmi, u nichž byla spotřeba méně častá, o 10–13 % ročně. Tato míra snižování kognitivních schopností je ekvivalentní zpomalení stárnutí o tři až čtyři roky.
Pokles kognitivních schopností u starších lidí je běžným jevem a je spojen s přibývajícím věkem. Výzkum se ale nezabýval otázkou, zda tento úbytek kognitivních schopností je patologickým jevem nebo výsledkem normálního procesu stárnutí. Nicméně údaje z USA a dalších zemí indikují, že se jedná o celosvětový a narůstající zdravotní problém. Chicagská studie naznačuje, že jedna nebo více porcí ryb týdně může být obranou proti poklesu kognitivních schopností spojenému s vyšším věkem. K objasnění povahy této souvislosti jsou zapotřebí další podrobné studie různých dietních složek konzumovaných ryb.
Zdroj: ÚZPI, 13. 12. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 23:50
