SZPI ke kvalitě brambor na trhu
15. 12. 2005 | SZPI
Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) provedla v létě rozsáhlou kontrolu jakosti pozdních i raných konzumních brambor, které se v současné době vyskytují na českém trhu.
Inspektoři zkontrolovali u výrobců, ve velkoobchodech a především v prodejní síti celkem 394 šarží brambor (363 pozdních a 31 raných), z nichž 69 (17,5 %) nevyhovělo jakostním požadavkům. Inspektoři kontrolovali ve vybraných provozovnách všechny brambory, které byly v době kontroly na trhu, a to bez rozdílu, zda šlo o brambory tuzemské nebo importované. Mezi kontrolovanými šaržemi bylo 48 šarží dovezených brambor, z nichž neodpovídaly předpisům 4 šarže (8 %) a 346 šarží tuzemských brambor, mezi nimiž nemělo odpovídající kvalitu 65 šarží (19 %).
Nejčastějšími nedostatky byl výskyt suché hniloby a vady dužniny, část brambor byla naklíčená, mechanicky poškozená nebo postižena mokrou hnilobou. Pouze v ojedinělých případech (5 šarží) nebyly brambory správně označené: chybělo označení varného typu nebo byly označeny jako rané a měly pevnou slupku (u raných brambor se musí slupka dát volně odloupnout) anebo chybělo označení v češtině.
Při srovnání výsledků porovnatelných kontrol brambor za posledních pět let je patrný příznivější vývoj jejich jakosti. Zatímco v roce 2001 zjistili inspektoři téměř 46% nevyhovujících šarží, v roce 2002 to bylo 23%, o rok později18%. Většina nedostatků se však vyskytovala přímo v prodejní síti, což je pravděpodobně důsledek nesprávného skladování a nakládání s bramborami.
SZPI věnuje kontrolám brambor dlouhodobě systematickou pozornost, proto budou kontroly i nadále pokračovat. Účinnou zbraň proti prodeji nekvalitních brambor však mají také jak samotní dodavatelé brambor do obchodů, kterým by mělo záležet na tom, jak se s jejich zbožím zachází, tak spotřebitelé. Pokud se nesmíří s tím, že je jim prodáváno nekvalitní zboží a budou nakupovat jinde a pokud najdou odvahu důsledně nejakostní brambory reklamovat, mohou vytvořit citelný tržní tlak přímo na prodejce.
Zdroj: SZPI, 15. 12. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 00:00
