Citrusové ovoce může chránit před rakovinou
20. 12. 2005 | ÚZPI
Vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalému (M. Hahn – Obwercyger a kol.) zjistili, že šťáva z bílého grapefruitu oroblanca (Citrus grandisAC) a grapefruitu významně zvyšuje aktivitu detoxikačních enzymů u krys. Soudí se, že tyto enzymy snižují riziko rakoviny způsobené chemikáliemi.Dřívější epidemiologické studie naznačily ochranný vliv vyšší spotřeby ovoce a zeleniny při snižování rizik vzniku rakoviny. Oroblanco (hybrid pomela a grapefruitu, vyšlechtěný v r. 1958 na Kalifornské Univerzitě) a grapefruit obsahují vysoké koncentrace flavonoidů naringinu a hesperidinu.
Jedním z mechanismů obrany organismu vůči toxinům a kancerogenům jsou jaterní detoxikační enzymy, také známém jako biotransformační enzymy anebo enzymy metabolizující drogy. Tyto enzymy se rozdělují do dvou skupin. Enzymy fáze I (skupina cytochromu P450) byla zjištěna v játrech a údajně „aktivují“ toxické složky přidáním atomu dusíku nebo kyslíku. Enzymy fáze II detoxikují rizikové látky tím, že je konvertuje na hydrofilní metabolity tak, že mohou být pak vyloučeny z organismu.
Ve výzkumu na krysách bylo 56 krysích samců rozděleno na 4 skupiny. Skupiny dostávaly po dobu 6 týdnů buď pitnou vodu, nebo oroblankovou šťávu, nebo grapefruitovou šťávu či cukerný roztok. Polovina zvířat v každé skupině dostala injekčně 1,2-dimethylhydrazin, což je látka, která u hlodavců vyvolává rakovinu střev. Výsledky indikovaly vzestup aktivit enzymů obou fází v játrech krys konzumujících grepovou nebo oroblankovou šťávu v porovnání s ostatními dvěma skupinami (voda, cukerný roztok). To potenciálně umožnilo vyšší stupeň detoxifikace a odstranění škodlivých látek z organizmu.
Přesto, že existuje hypotéza, že odpovědnost za zvýšenou chemoprotektivní aktivitu mají flavonoidy obsažené v obou šťávách, je třeba vzít v úvahu, že i další látky obsažené ve šťávách mohou přispět k rozšíření enzymových aktivit. Autoři závěrem konstatují, že spotřeba citrusového ovoce může být vysvětlením pro chemoprevenci.
Zdroj: ÚZPI, 20. 12. 2005
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 23:50
