Agris.cz - agrární portál

Někteří chovatelé už odmítají prodávat zvířata na Vánoce

22. 12. 2005 | Příbramský deník

Především děti si na Vánoce kromě hraček přejí často živá zvířata. Je opravdu zvíře vhodným vánočním dárkem? Pracovníci útulků se shodují, že Vánoce příliš rádi nemají. Dopředu totiž ví, co je po vánočních svátcích čeká. Přeplněné kotce a spousta práce s hledáním nových majitelů pro odložená zvířata. Lidé podle pracovníků útulků shánějí pro své blízké levný vánoční dárek. Pes nebo kočka z útulku představuje pár dní před Vánocemi tu nejlevnější variantu. Pořízení psa v lazeckém útulku vyjde na 350 korun."Částka je za veterinární vyšetření. To je očkování a odčervování," spočítal pracovník útulku v Lazci František Limberk."S blížícími se Vánocemi psů rapidně ubývá. Minulý týden jsme jich měli kolem dvaceti, nyní jich máme třináct. Mizí hlavně štěňata, někdo si však vezme i staršího psa. V sobotu si vzali lidé devítiletého křížence,"

informoval o současném stavu psího útulku Limberk. Zvíře pod vánočním stromkem udělá dítěti radost, ale na jak dlouho. "Největší nápor psů čekáme koncem ledna. Zvířata se za měsíc stanou pro nové majitele překážkou a vozí je k nám do útulku," sdělil svou každoroční zkušenost právě s nevhodnými živými dárky Limberk. Chovatelka perských koček Dana Skopcová odmítá prodávat koťata před prázdninami a Vánocemi. "Zvíře není dárek, je to živá bytost. Obdarovat příbuzné živými tvory, to mi moc originální nepřipadá. Každý by si měl zvířátko vybrat sám," řekla Skopcová. "Ti, kdo chtějí někomu koupit pod stromeček zvířátko, by si měli uvědomit, že v tomto případě není dobré, aby dárek byl překvapením. Dárek by měl přijít až po dohodě a zvíře by mělo být přijato celou rodinou za své, aby tak starost o něj alibisticky neskončila na bedrech obdarovaného nešťastníka," vyjádřil se k problematice tiskový mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben.


Zdroj: Příbramský deník, 22. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 10:58