Agris.cz - agrární portál

Kompetence v podporách lesnímu hospodářství má řešit novela

22. 12. 2005 | Agris

Kompetence při výplatě podpor lesnímu hospodářství má řešit novela lesního zákona. Neměla by se tak opakovat letošní situace, kdy stát musel potřebné peníze uvolnit dvakrát. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo zemědělství.

Prostředky na tento účel letos podle MZe dostaly kraje, které ale dotace odmítaly hradit, protože tato povinnost zůstala podle platných paragrafů státu. Vláda tak musela v září schválit potřebných 278 milionů korun, protože kvůli pozastavení podpor mohly hrozit žaloby na stát.

Novela lesního zákona leží ve sněmovně a podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Michala Haška by se mohla dostat na pořad jednání při lednové schůzi. Dotace pro lesní hospodaření mají být záležitostí krajů, které dostanou potřebné peníze.

Stát poskytuje od roku 1996 na základě lesního zákona například peníze na úhradu nákladů na zpracování lesních hospodářských osnov a na činnost odborného lesního hospodáře, podpory výsadby melioračních a zpevňujících dřevin, a v rámci možností také dotace na meliorace a hrazení bystřin. Do letošního roku platilo zmíněné výdaje MZe. V důsledku novely zákona o rozpočtovém určení daní byly peníze na tento účel vyjmuty z kapitoly MZe a počínaje letoškem začleněny do rozpočtu krajů.

Na problém s lesnickými dotacemi letos upozorňovalo mimo jiné Sdružení taxačních kanceláří, které v létě uvádělo, že odborným lesnickým firmám, jež zajišťují malým vlastníkům lesa dozor a poradenství, hrozí bankrot, protože jim stát tyto služby neplatí. Tehdy činily pohledávky členů sdružení řádově miliony korun.


Zdroj: Agris, 22. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 20:13