Agris.cz - agrární portál

Kapra vytlačují z vánočního stolu šneci i losos

22. 12. 2005 | Quick

Vypadá to, že štědrovečerní kapr je v ohrožení: ze slavnostně prostřeného stolu ho vytlačují vepřové řízky, filé, krůta a losos. Tyto pokrmy bude podle průzkumu jíst v sobotu o Štědrém večeru každý šestý člověk.

Jana Trčková z Blatců na Kokořínsku nedá na smaženého kapra dopustit. "Vůbec si nedovedu představit, že bychom ho na Štědrý den neměli. Dělám ho často i během roku. Nejlepší je po židovsku s česnekem, cibulí a ořechy," říká Trčková.

Bez smaženého kapra s bramborovým salátem se, jak ukázal čerstvý průzkum, neobejde Štědrý večer u 84 procent dotázaných.Tradice českých Vánoc s kaprem je však částečně na ústupu. Ještě před dvěma lety bylo totiž podle průzkumu společnosti TNS Factum takových lidí o pět procent více. A do budoucna štědrovečerních večeří s kaprem podle odborníků ještě ubude.

"Ženy jsou stále zaměstnanější, takže se mnohým nechce dlouho stát u plotny a dělat se s kaprem a salátem. Koupit filé je mnohem jednodušší," říká Helena Nosková z Ústavu pro soudobé dějiny, která se specializuje na stravovací zvyky.Šestnáct procent lidí, kteří v průzkumu řekli, že kapra na Štědrý den nejedí, dává podle průzkumu přednost vepřovým řízkům, filé, krůtě, lososu, klobásám a nově i šnekům. Některým lidem totiž, jak šetření ukázalo, kapr nechutná.Důvody však mohou být i jiné. "To, co se před Vánocemi děje s kapry, považuji za genocidu. O Štědrém dnu zásadně peču krůtu," říká Markéta Zavadilová z Prahy.Ani její kamarádka Lucie Švandová kapra o Vánocích nesmaží. "Má moc kostí, které mi vadí. Raději upeču sumce na zelenině. Je lepší," podotýká Lucie Švandová.Ryby podle Heleny Noskové o Vánocích upřednostňují hlavně lidé s vyššími příjmy, kteří víc dbají na zdravou životosprávu. "V dělnických rodinách, kde kapra nejedí, dávají přednost vepřovým řízkům," upřesňuje Nosková.

Ona sama si Vánoce bez kapra nedokáže představit. "Smažíme ho a část děláme i postaru načerno s knedlíky. To totiž bývala původní vánoční úprava kapra v Česku," říká Nosková.Smažit se u nás kapři začali ve velkém až po druhé světové válce. Důvod je jednoduchý: čas. Připravit tradičního kapra načerno trvá půl dne.


Zdroj: Quick, 22. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 04:19