Agris.cz - agrární portál

Dívky zabila ptačí chřipka, přestože dostaly lék Tamiflu

22. 12. 2005 | Mladá fronta Dnes

Dvě vietnamské dívky zemřely na ptačí chřipku i poté, co včas dostaly lék Tamiflu. Vyvinula se u nich odolnost vůči tomuto přípravku, který měl být klíčovou zbraní při případné pandemii choroby. Zprávu přináší nové odborného časopisu New England Journal of Medicine.

Obě úmrtí jsou znepokojující, varují odborníci. Lékaři totiž dívkám nasadili Tamiflu včas a v doporučených dávkách.

Podle studie vědeckého týmu, který vedl Menno de Jong z Oxfordské univerzity, jsou možná doporučované dávky příliš nízké. Dosavadní případy odolnosti vůči Tamiflu se totiž týkaly právě lidí, kteří preparát brali v příliš nízkých dávkách.

Nedostatečné dávkování jakéhokoli léku umožňují virům či baktériím mutovat a vytvořit si rezistenci.

Americká odbornice na chřipku Anne Mosconaová označila smrt obou děvčat za hrozivou. Podle ní mimo jiné ukazuje na riziko preventivního hromadění léků: lidé, kteří si dělají zásoby, prý mají tendenci brát medikamenty v menších dávkách, aby jim déle vydržely.

Od roku 2003 ptačí chřipka usmrtila asi sedm desítek lidí. Oběti se nakazily od ptáků. Vědci se bojí, že virus nemoci zmutuje do podoby přenosné mezi lidmi a vyvolá pandemii.

Léky Tamiflu a Relenza by při pandemii měly být hlavními zbraněmi. Oba však musejí být nasazeny brzy po nakažení.

Zpráva otištěná v New England Journal of Medicine se týká osmi vietnamských pacientů hospitalizovaných s ptačí chřipkou v letošním a loňském roce. Polovina z nich zemřela.

Laboratorní testy posléze ukázaly, že právě u dvou dívek ve věku 13 a 18 let se stal virus odolným vůči Tamiflu. Studie nicméně upozorňuje, že viry si často vytvářejí rezistenci, a proto se například infekce AIDS léčí směsí přípravků.

Farmaceutická firma Roche, která Tamiflu vyrábí, hodlá příští rok začít s testy na lidech. Měly by ukázat, zda by bylo účinnější podávat tamiflu ve zvýšeném dávkování. V současné době probíhají zkoušky na zvířatech.


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 22. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:44