Agris.cz - agrární portál

Jihoafrický ministr volá po zpřísnění emisních limitů

22. 12. 2005 | Ekolist.cz

Selhání dohod vyspělých zemí v oblasti omezování emisí skleníkových plynů na jednáních v kanadském Montrealu by mohlo ovlivnit předchozí snahy zastavit globální změny klimatu, řekl ministr životního prostředí a turismu Jihoafrické republiky (JAR) Marthinus van Schalkwyk. Informuje o tom server All Africa.com.

Cílem Kjótského protokolu je omezit emise škodlivých skleníkových plynů způsobujících klimatické změny. Jeho signatáři chtějí nejpozději do roku 2012 snížit světové emise oxidu uhličitého o 5,2 procenta vůči úrovni z roku 1990, píše dále All Africa.com. Článek 3.9 protokolu, hlavní bod montrealských jednání, zavazuje státy Evropské unie, Japonsko a Kanadu rozhodnout se do konce tohoto roku o dalším postuptu omezování uhlíkových emisí po roce 2012.

Konference OSN v Montrealu byla první schůzkou států, které ratifikovaly Kjótský protokol, a také jejich zatím poslední šancí učinit rozhodnutí. Spojené státy a Austrálie protokol odmítly ratifikovat s tím, že by bylo nefér vyjmout z omezení další hlavní producenty emisí jako Jihoafrickou republiku, Čínu a Indii.

Ministr životního prostředí a turismu JAR Van Schalkwyk varoval ministry přítomné na jednáních v Montrealu, že „na záchranu planety jsou potřeba dosud nebývalá opatření v historii lidstva“. „Záchrany je možné dosáhnout zpřísněním emisních limitů,“ pokračoval. „V tomto ohledu je politováníhodné, že projednávání článku 3.9 Kjótského protokolu postupuje velice pomalu.“

Ministr dále přiznal, že je nutné, aby emise skleníkových plynů omezily i rozvojové země. „Ale absolutní omezení jsou pro ně nepřiměřená,“ dodal. Chudší země potřebují k omezování emisí vyšší motivaci, jako je například přístup k novým čistým technologiím.

„Opatření proti změnám klimatu jsou nutná a v příštích letech musíme značně postoupit v jednáních,“ řekl Van Schalkwyk. Richard Worthington z Climate Action Network ale řekl, že JAR navzdory politickému tlaku svých obchodních partnerů zatím emise neomezí.


Zdroj: Ekolist.cz, 22. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:32