Agris.cz - agrární portál

SZPI zachytila kontaminované lískové oříšky z Ázerbájdžánu

23. 12. 2005 | SZPI

Sátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla kontaminovanou zásilku lískových oříšků z Ázerbájdžánu. Laboratoř zjistila v zásilce pěti tun potraviny nadlimitní obsah aflatoxinů, které jsou nebezpečné pro lidské zdraví a mohou způsobit rakovinu. Oříšky se do oběhu nedostanou a zákazníky neohrozí, řekla ČTK mluvčí SZPI Daniela Kolejková.

Inspektoři zjistili problém ve skladu dovozce, odkud měly být oříšky distribuovány na český trh. "Firma musí v nejbližších dnech inspekci prokazatelně informovat o tom, jak se zásilkou kontaminované potraviny naložila," připomněla mluvčí. Inspekce o svých zjištěních informovala i evropský Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva s centrálou v Bruselu.

Záchyt kontaminovaných ořechových plodů je poměrně častý. Letos v srpnu to bylo 20 tun lískových oříšků z Turecka, které i v tomto případě obsahovaly aflatoxiny. Od 1. května až do 31. prosince 2004 nepovolila SZPI pustit na trh 21 z celkových 233 zásilek rizikových skupin suchých a skořápkových plodů. Závadné potraviny museli pak dovozci reexportovat mimo jiné do Hongkongu, Ruska, Německa Nizozemska či Turecka.

Aflatoxiny jsou nejčastěji v plodech napadených plísněmi. Rakovinotvorná látka se tvoří při vyšších teplotách, zpravidla nad 25 stupňů Celsia. Pokud se ořechy uloží v chladu, bývá riziko kontaminace mizivé. Při jejich nákupu je však dobré si bedlivě všímat, zda nejsou viditelně zaplísněné a takové nenakupovat. SZPI ale odebírá jejich vzorky pro laboratorní posouzení ještě před propuštěním do oběhu, proto je málo pravděpodobné, že se dostanou na pulty obchodů. Lískové oříšky patří do skupiny suchých skořápkových plodů, stejně jako ořechy vlašské nebo kokosové, mandle, jedlé kaštany, para ořechy, pistácie nebo oříšky kešu. Mají vysoký obsah olejů a kvůli tomu se mohou kazit, žluknout. Zatuchlé aroma svědčí o nekvalitních plodech, které je lépe nekupovat nebo reklamovat, upozornila dále Kolejková. Obdobnou obezřetnost radí inspektoři i při nákupu nyní frekventovaných jedlých kaštanů.


Zdroj: SZPI, 23. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 17:48