Agris.cz - agrární portál

Ústecký kraj podpoří příští rok zemědělce čtyřmi miliony korun

23. 12. 2005 | Denik.cz

Ústecký kraj v příštím roce podpoří zemědělce v regionu. Na informační kampaň o dotacích EU pro farmáře, ozdravění včelstev a lesní zvěře a na obnovu zemědělského majetku kraj uvolní čtyři miliony korun. Informoval o tom tiskový odbor kraje. Zemědělce na severu Čech trápí podle agrární komory špatné podmínky pro podnikání. V regionu je také mnoho soukromých družstev, pěstitelů a farmářů, kteří vzájemně nespolupracují, což se podle odborníků odráží v celkové hospodářské situaci v zemědělství.

Kraj ve spolupráci s agrární komorou chce zajistit lepší informovanost zemědělců o možnostech získávání peněz z evropských fondů. Podporovat bude samospráva rozšíření odbytových družstev, pořádání soutěží a rozvoj zemědělských programů škol, přípravu výstav a také zakládání včelích farem na území Ústeckého kraje. Peníze budou moci získat i lesníci pro zlepšení zdravotního stavu drobné a srnčí zvěře.

Pokud budou chtít lesníci či sedláci peníze od kraje získat, budou muset mít na projekt připraveny nějaké finance. Vlastní podíl žadatelů se bude pohybovat od 30 do 50 procent nákladů. Výše podpory kraje by se mohla ještě zvýšit. Prosazuje to Severočeské sdružení obcí. Předseda sdružení Pavel Tošovský navrhuje, aby se dotace zvýšila o část přebytku z letošního hospodaření Ústeckého kraje.


Zdroj: Denik.cz, 23. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:06