Agris.cz - agrární portál

Fond mění tváře ve vedení

24. 12. 2005 | Agris

Urychlený převod lukrativních státních pozemků na restituční náhrady v průběhu krátkého trvání tzv. mimořádného režimu otřásl vedením Pozemkového fondu. Na svou funkci nakonec rezignoval i dlouholetý předseda jeho výkonného výboru Josef Miškovský.

Do ruku ministra zemědělství a předsedy prezidia Pozemkového fondu Jana Mládka předal Miškovský dopis, v němž rezignoval ke konci uplynulého roku na funkci předsedy výkonného výboru Pozemkového fondu. "Jako předseda výkonného výboru potřebuji nezbytně cítit podporu předsedy prezidia fondu ministra zemědělství. Já tuto podporu necítím. Tuto skutečnost respektuji, a proto odcházím," uvedl Miškovský jako jediný důvod své rezignace, k níž jej, jak poznamenal, nikdo nenutil a která byla jeho rozhodnutím. "Rozhodně neodcházím proto, že bych se cítil viníkem tzv. mimořádného režimu. Proti tomuto režimu jsem byl od samého počátku a při jeho projednávání v prezidiu jsem se všemožně snažil, aby přijat nebyl. Když byl přijat, dělal jsem všechna opatření pro to, aby co nejdříve skončil. Podařilo se mi to za tři neděle," vysvětlil. Jak Miškovský dodal, přestože režim skončil tak brzy, přinesl fondu "nedozírné problémy". PF podal žaloby na všechny smlouvy uzavřené v mimořádném režimu. Okolnosti, které k tomuto mimořádnému režimu vedly, a jeho promítnutí do praxe nechává fond prošetřit orgány činnými v trestním řízení. "To bylo maximum, které jsem pro to mohl udělat," konstatoval Miškovský a rozhodně popřel, že by on nebo jeho příbuzní získali pozemky v rámci vydávání státní půdy na restituční náhrady. Rezignaci předsedy výkonného výboru ministr Mládek uvítal.

Skandál stál místo pět z deseti členů výkonného výboru, vyměnilo se i prezidium PF. Na uvolněná místa v prezidiu přišli lidé zvolení Poslaneckou sněmovnou. Novým místopředsedou prezidia fondu se stal Josef Dobruška, poradce prvního náměstka ministra financí. Do prezidia dále sněmovna vybrala Jiřího Nováčka, ředitele odboru poradců ministra pro místní rozvoj, Františka Pojera, náměstka ministra životního prostředí, Davida Čermáka, poradce v kabinetu ministra dopravy, Robert Szurmana, ústředního ředitele sekce Ústředního finančního a daňového ředitelství ministerstva průmyslu a obchodu, Petra Branného, poslance za KSČM, Ondřeje Humla, soukromého podnikatele v oboru životního prostředí, a Kamila Kaulicha, který pracuje na ministerstvu zemědělství jako vedoucí oddělení pozemkových úprav a zástupce ředitel odboru Ústředního pozemkového úřadu. Předsedou prezidia fondu je ze zákona úřadující ministr zemědělství. Právě kvůli problémům s vydáváním pozemků v mimořádném režimu a také pro utajenou smlouvu týkající se firmy Setuza, přišel o post ministra zemědělství Mládkův předchůdce Petr Zgarba.


Zdroj: Agris, 24. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 21:31