Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí předchozích dní 24. - 26. 12. 2005

26. 12. 2005 | Agris

Češi odzátkují na Silvestra přes 3,5 milionu lahví Bohemia Sektu

Více než 3,5 milionu lahví šumivých vín ze sklepů Bohemia Sektu otevřou Češi během oslav Nového roku 2006. "Na základě vývoje spotřebitelského zájmu lze předpokládat, že loňské oslavy Vánoc a Nového roku budou co do spotřeby sektů překonány," sdělil manažer pro klíčové zákazníky Bohemia Sektu Martin Mourek. Loni firma prodala 31 milionů lahví vína, z toho sekty tvořily téměř polovinu. V ročních tržbách kolem 1,3 miliardy Kč šumivá vína reprezentují zhruba 70 procent.

Unie k nám chce být štědrá

Summit Evropské rady se dohodl na finanční perspektivě pro roky 2007 až 2013. Podařilo se ji schválit po dlouhých a obtížných jednáních a po postupném měnění návrhů a zvyšování částek prakticky téměř v samém závěru britského předsednictví. Prospěch ze schváleného rozpočtu by měli mít nováčci unie, zejména Česká republika. Jásání by však bylo předčasné. Konečné slovo má totiž ještě Evropský parlament. Uspěl teprve třetí britský návrh. Připomeňme si, že Evropská komise nejprve navrhla celkový rozpočet pro zmíněné sedmileté období na úrovni 1025 miliard eur, což představovalo 1,24 procenta hrubého národního důchodu unie.

V 51. týdnu zdražily papriky, rajčata, banány, zlevnili kapři

Předposlední letošní týden přinesl zákazníkům dražší zeleninu i některé ovoce. O víc než pět korun zdražila rajčata, papriky zdražily o více než sedm korun, o téměř dvě koruny zdražily banány. Živí kapři proti předchozímu týdnu naopak zlevnili o deset haléřů na průměrných 69,01 Kč za kilogram. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. Zlevnila také jablka a pomeranče. Nejdražšího kapra kupovali zákazníci v Karlovarském kraji, kde stál 74,40 Kč/kg, naopak nejlevněji se prodával v jižních Čechách, kde ho prodejci nabízeli za 62,86 Kč/kg.

Prezident podepsal zákony o odrůdách a ekologickém zemědělství

Prezident republiky Václav Klaus dnes podepsal zákony o ochraně práv k odrůdám rostlin a o ekologickém zemědělství. Sdělil to jeho mluvčí Petr Hájek. Pravidla pro právní ochranu odrůd rostlin v České republice se tak přizpůsobí směrnicím EU. Význam nových odrůd přesahuje hranice státu, a proto se vyspělé státy sdružily do Mezinárodní unie na ochranu práv nových odrůd. Česká republika je členem této organizace od roku 1991. Novela zajišťuje vymahatelnost ochrany i těch odrůd, které jsou chráněny v celé Evropské unii.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.


Zdroj: Agris, 26. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 01:41