Agris.cz - agrární portál

České hory nabízejí ideální podmínky pro lyžování

26. 12. 2005 | Hospodářské noviny

České hory nabízejí v těchto dnech ideální podmínky pro sjezdaře i běžkaře. Všude leží dostatek sněhu a nápor návštěvníků se teprve čeká.

Jeseníky

Na nápor návštěvníků se dnes po celý den připravovala lyžařská střediska v Jeseníkách. Podle záchranářů lyžaři i turisté již pomalu obsazují hotely a chaty. Na horách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí; pád lavin hrozí mimo turistická místa. Horská služba navíc varuje běžkaře před možným pádem namrzlých stromů.

"Návštěvnost byla zatím malá, za celý den jsme ošetřili tři úrazy. Nebylo to nic vážného. Dnes teprve začali přijíždět do hor hosté," řekl dispečer z Horské služby na Červenohorském sedle.

Šumava

Ideální sněhové podmínky i vánoční svátky přilákaly dnes stovky lyžařů do jihočeských zimních středisek. Skiareál Lipno i lyžařský areál Zadov lákají lyžaře na 60 centimetrů většinou technického sněhu, od rána také připadlo několik centimetrů přírodního sněhu. Do Skiareálu Lipno dnes dorazilo více než 1000 milovníků zimních sportů. "Přijeli už lyžaři na pobyty, proto jsou také vytížené doprovodné služby. V lyžařské škole najednou pracovalo i 40 instruktorů. Je také téměř rozpůjčované lyžařské vybavení z našich tří půjčoven," řekl provozovatel Luboš Krejza.

Celý areál je v provozu, a velké množství lidí se tak ve středisku rozptýlí. Díky přepravní kapacitě 7700 osob za hodinu se také netvoří u vleků fronty. Největší nápor lyžařů však provozovatelé očekávají 29. a 30. prosince.

V kramolínském areálu se lyžuje na šesti sjezdovkách, Snowparku pro snowboardisty a v dětském Foxparku s celkovou délkou 5,6 kilometru. V provozu jsou všechna přepravní zařízení - lanovka, čtyři vleky, dva pohyblivé koberce a lyžařský kolotoč.

V lyžařském areálu Zadov leží na sjezdovkách 60 centimetrů technického či na 50 centimetrů přírodního sněhu. V provozu jsou tři vleky, pro běžkaře upravili pracovníci areálu 50 kilometrů tras.

Jizerské hory

Situace v Jizerských horách se dnes uklidnila, padající stromy už návštěvníky a lyžaře neohrožují. Pracovníci Jizerské o.p.s. odklízejí popadané stromy z Jizerské magistrály. "Jen v průběhu dneška jsme odklidili kolem 50 popadaných stromů a ulámaných špiček, které trasu blokovaly," řekla ředitelka společnosti Blanka Nedvědická.

Horská služba varovala na Štědrý den návštěvníky a lyžaře před stromy, které se vyvracely a lámaly pod tíhou mokrého sněhu. Zejména v oblasti Jizerské magistrály hrozilo lyžařům vážné nebezpečí. V pátek byla dokonce při pádu jednoho stromu zraněna běžkařka a s otřesem mozku musela být hospitalizována. Část sněhu ale vlivem vyšších teplot odtála a navíc se ochladilo, takže pády stromů už podle Nedvědické tolik nehrozí. Také liberečtí hasiči a silničáři dnes ČTK potvrdili, že pády stromů už hlášeny nemají.

Krkonoše

Lyžaři, kteří se dnes vydali do horských středisek Krkonoš a Orlických hor, si mohli vychutnat ideální sněhové podmínky. Na sjezdových tratích leží až 1,5 metru upraveného sněhu, více než metr sněhu je také na hřebenech hor.

"Ve Špindlerově Mlýně se dnes lyžovalo téměř bez front, lidé na hlavní silvestrovský týden ještě nedorazili," řekl Jiří Beran ze špindlerovského skiareálu. Podle Berana panují na všech tratích ideální lyžařské podmínky, v dalších dnech chtějí vlekaři pustit na několika místech umělé zasněžování. V Deštném v Orlických horách na Rychnovsku, kde měli vlekaři v posledních dnech problémy s výpadky dodávek proudu, se dnes již lyžovalo. "Dopoledne jsme museli kvůli přerušení dodávek energie na dvě hodiny zastavit, v pondělí ale pojedeme určitě, máme připravenou elektrocentrálu, která zajistí alespoň částečný provoz," řekl František Prouza z firmy provozující vleky v Deštném v Orlických horách.

Na hřebenech hor leží více než metr sněhu, například v Krkonoších však horská služba dnes ráno nedoporučovala hřebenové túry, protože foukal silný vítr a v některých oblastech jsou závěje. V lavinových katastrech také platí třetí stupeň lavinového nebezpečí.

Krušné hory

Krušných hor nabízí výborné sněhové podmínky, zatím jich však využilo poměrně málo lyžařů. Větší zájem očekávají provozovatelé až od pondělí, největší nápor pak ke konci týdne.

"V areálu na Klínovci a Božím Daru je kolem metru sněhu, v provozu jsou všechny vleky. Na severním svahu Klínovce jezdí nově třímístná sedačková lanovka. Upravené jsou i běžecké stopy, i když v některých se ještě najdou popadané stromy po nedávné vichřici," řekl náčelník krušnohorské horské služby Rudolf Chlad.


Zdroj: Hospodářské noviny, 26. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 16:22