Agris.cz - agrární portál

České dřevo mizí za hranicemi

27. 12. 2005 | Denik.cz

Stačí chvíli pozorovat vozy na česko-německých hraničních přechodech. Provoz plně naložených kamionů s naším dřevem se tu nezastaví.Deset náklaďáků dříví z Krušných hor a Českého lesa denně míří i do malé vesnice Stein v Horní Falci. Před patnácti lety tu Georg Ziegler doslova nastartoval svou firmu na výrobu zahrádkářské zeminy a mulčovací kůry. "Dřevo od vás bylo podstatně levnější než dřevo od našich dodavatelů. Výrazně se ušetřilo i na dopravě, protože dodávky necestovaly přes celé Německo, ale dříví jsme měli vlastně za rohem - u vás," usmívá se Ziegler.

V Německu vyrobená zemina a okrasná kůra ze Steinu se pak vyváží do celého světa. Česko nevyjímaje. Vrací se nám tak vlastní přírodní materiál - v zahraničí zpracovaný, zabalený do pytle a s nasazenou vysokou cenovou přirážkou.Zieglerova firma navíc vyrábí i zdravotnickou rašelinu pro české lázně. "V Česku nebyla začátkem devadesátých let konkurence. Vaši výrobci tak svým způsobem přicházeli o vysoké zisky," připouští majitel firmy.

Naše lesní společnosti přiznávají: Po celá devadesátá léta byl trh nastavený tak, že bylo výhodnější prodávat dříví za hranice. Kdo si chtěl koupit třeba jen palivo na vytápění domu, neměl šanci. Prodával se jen odpad. "Lepší dřevo šlo přednostně na západ. Ke dřevu na topení se nedostali ani samotní zaměstnanci firmy. Nemůžu vyvrátit, že se to děje i teď," řekl našemu listu lesní inženýr z Plzeňska, který si přál zůstat v anonymitě. Situace se změnila, když kromě lesních společností začaly dříví prodávat i obecní, městské a státní lesy.

"Rozšířila se i takzvaná samovýroba. Někdo si koupí určité množství dříví, které si sám zpracuje a prodává pak dál na živnostenský list," vysvětluje ředitel Lesní společnosti Františkovy Lázně Milan Růžička.

Cena dřeva k topení se pohybuje obvykle okolo 300 až 500 korun za kubický metr (10 až 16 eur). Jak se na něm dá vydělat, svědčí příklad z Bavorska. Krychlový metr naštípaného palivového dřeva z Česka tam obchodníci prodávají za cenu kolem 45 eur. České ručičky a hlavně zuby motorových pil si našly ale i jiný způsob, jak přijít k dříví. Sice s námahou, ale téměř zadarmo. Po zvýšení cen elektřiny a plynu se začalo zelené bohatství rozkrádat. Ztrácí se jednotlivé stromy i celé lesní porosty. "Dokonce se stává, že vám už pokácené dřevo ukradne konkurenční firma," dodal Růžička.


Zdroj: Denik.cz, 27. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 07:11