Agris.cz - agrární portál

Nové tsunami? Hotel s tím nepočítá

28. 12. 2005 | Denik.cz

"Hotely v Thajsku nemají ani mapu a pokyny, co říci hostům, aby dělali, pokud tsunami znovu zaútočí. Spící lidé neuslyší varování sirén, když hotely nenamontují varovné systémy přímo v pokojích," řekl Smith Tchammasarodž. Meteorolog varoval den poté, co se tisíce Thajců i cizinců sešly na plážích, aby uctily památku obětí pohromy z loňského 26. prosince.

Vlny tehdy připravily o život v Indonésii, Thajsku, na Srí Lance a v Indii přes 220 tisíc lidí, včetně tisíců turistů z Evropy. Mezi oběťmi bylo osm výletníků z Česka. Turistická zařízení na pobřeží Thajska, kde tsunami zabila 5400 lidí, se nepřipojila k fungujícímu národnímu středisku pro varování před přírodními katastrofami. To by jim předalo informaci o blížící se tsunami.

Středisko je napojeno na družice, jež mu dávají údaje o rychlosti větru a tlaku vody z podmořských sond. Právě Tchammasarodž dělal zástupce šéfovi tohoto centra, když ho v roce 1998 obvinili, že varováním před tsunami šíří paniku.

Loni se meteorologova předpověď vyplnila. Vláda jej tehdy povolala zpět do svých služeb. "Hoteliéři investují miliardy bahtů do obnovy, ale nechtějí utratit pět set tisíc bahtů (v přepočtu 300 tisíc korun) za nákup varovného zařízení a napojit se na vládní systém, který by varoval jejich hosty," upozornil Smith.

Povzdechl si, že v zemí neplatí nařízení, které by je k tomu nutilo. Někteří ze zahraničních turistů v polovině prosince zaslechli sirénu, ale neměli ponětí, co to bylo či co mají dělat, protože nikdy nebyli poučeni. Varovný systém, který je řízen z národního centra a byl umístěn na několika plážích, tehdy spustil poplach. Naštěstí planý. Nemusí to ale tak být vždycky.


Zdroj: Denik.cz, 28. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 22:18