Agris.cz - agrární portál

Papouščí nemoc se v ČR vyskytuje ojediněle, letos dva případy

30. 12. 2005 | SVS ČR

Jen ojediněle se v Česku objevuje tzv. papouščí nemoc, neboli psitakóza, na níž podle zjištění Státní veterinární správy uhynul letos v listopadu poměrně cenný papoušek žako v obchodě se zvířaty v obchodním centru v Čestlicích.

"Jde o druhý letošní případ, první se vyskytl na jaře," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben s tím, že u exotů bývají obvykle jeden až dva případy ročně. Psitakóza je pro ptáky smrtelná a může jí onemocnět i člověk. "Není to lehké onemocnění, ale v dnešní době je léčitelné. Projevuje se nejprve jako zánět sliznic, plic a horečkami," uvedl Duben.

Pták z obchodu v nákupním centru v Čestlicích byl po úhynu odeslán na vyšetření, které vyloučilo onemocnění ptačí chřipkou. Další laboratorní testy prokázaly papouščí nemoc. Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj přijala okamžitě po zjištění mimořádné veterinární opatření, kdy nařídila karanténu v prostoru, kde papoušek uhynul a kde se nacházeli další ptáci.

Ti se nesmějí z chovu přesunovat, odpad se musí likvidovat v asanačním podniku a prostory i zvířata jsou pod veterinárním dohledem. Tento režim bude fungovat minimálně 30 dní. Neobjeví-li se další případ onemocnění, vše se vrátí do normálu.


Zdroj: SVS ČR, 30. 12. 2005





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 17:12