SZPI nedoporučuje nákup ovoce a zeleniny na tržištích
5. 1. 2006 | SZPI
Teploty při prodeji sice žádný předpis neurčuje, zákon ale stanoví, že plody nesmí být mrazem poškozeny. Brambory začínají sládnout už při plus dvou stupních Celsia. Zasažená pletiva plodů s vysokým obsahem vody ale rychle podléhají hnilobě, ovoce a zeleninu je proto lépe nakupovat v kamenných obchodech a poté je neskladovat doma při nízké teplotě. Ovoce i zelenina musí být při prodeji řádně označeny, mj. třídou jakosti. Ani II. jakostní třída však neznamená, že lze prodávat nekvalitní zboží. Inspekce také upozorňuje na běžné chemické ošetření kůry citrusových plodů, která proto není vhodná ke kandování.
Zdroj: SZPI, 5. 1. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.12.2025 15:07
