Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
10. 1. 2006 | ÚZPI
Americká společnost Thermo Electron Corporation, přední světový výrobce analytických přístrojů, představila novou možnost využití svého přístroje Nicolet™ Antaris™FT-NIR Analyzer (FT-NIR spektroskop). Nová aplikace představuje rychlou, přesnou a nedestruktivní kvantitativní analýzu tuku a sušiny v sýrech. Uvedenou technikou je možno získat dostatečné množství údajů pro provedení analýzy sýra během 60 sekund, což je doba dostatečně krátká k tomu, aby se výsledky mohly uplatnit přímo v technologickém postupu a mohla se uskutečnit speciální laboratorní analýza vzorků za použití tradičních chemických metod na „mokré cestě“.
Použití FT-NIR analyzátoru je jednoduché a obsluhu mohou provádět i nezkušení pracovníci. Techniku je možno využít i pro měření dalších parametrů jako je obsah vlhkosti a proteinu v sýrech, ale i v jiných sektorech potravinářského a nápojového průmyslu. Více informací na adresehttp://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=4§ionname=Food+Processing
Zdroj: ÚZPI, 10. 1. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 15:00
