Souhrn událostí předchozího dne - 17. 01. 2006
18. 1. 2006 | Agris
Topit dřevem není tak levné, jak se tvrdí
Mezinárodní výstava Infotherma se tradičně specializuje na ekonomické a ekologické vytápění malých a středních objektů. Na co je zaměřen letošní ročník? Letošní ročník reaguje na další zdražování ušlechtilých paliv. Masový přechod od méně hodnotných na ušlechtilá paliva výrazně ovlivnil kvalitu ovzduší, zejména na venkově. Ještě zhruba před patnácti léty se lokální topeniště podílela na celkovém znečišťování ovzduší více než 50 procenty. Dnes je tato situace výrazně lepší. Je ale otázkou, na jak dlouho. Výrazné zdražování ušlechtilých paliv vede k tomu, že se v lokálních topeništích opět začíná topit vším, co hoří, bez ohledu na znečišťování ovzduší. Existuje sice řada ekologických vyhlášek a nařízení, které to zakazují, ale na druhé straně je mnohdy nereálné tato nařízení aplikovat, ať již z technického nebo sociálního hlediska. Výstava Infotherma chce lidem ukázat, jaké mají možnosti ekonomického a ekologického vytápění.
Jihomoravští vinaři: Pokud stát nepomůže, hrozí vinařství kolaps
Pokud vláda nepomůže vinařům, hrozí prý českému vinařství výrazný ekonomický kolaps. Jihomoravští vinaři jsou tak připraveni koncem ledna demonstrovat v Praze, řekl dnes novinářům předseda břeclavské Agrární komory Jan Hajda. Podle něj loni majitelé vinic dostali za hrozny až o polovinu méně než v roce 2004, a přišli tak o 300 milionů korun. Za ztráty může vstup Česka do Evropské unie a nechráněnost trhu, tvrdí břeclavská komora.
Novoroční slovo Jana Mládka, ministra zemědělství ČR
Postavení a úlohu potravinářského průmyslu pokládám za velmi důležitou a nezastupitelnou v rámci zpracovatelského sektoru České republiky. Ekonomicky silné a zdravé odvětví potravinářské je nepochybně klíčové pro udržení ekonomicky stabilního a zdravého zemědělství a naopak. Jsem přesvědčen o tom, že trvalým cílem českých producentů zemědělských komodit a zpracovatelů potravin by mělo být udržet si pozice na tuzemském trhu a zůstávat v roli hlavního dodavatele potravin pro domácí trh zvláště nyní, v podmínkách otevřeného trhu Evropské unie. Rád bych na tomto místě zdůraznil, že i já jako ministr zemědělství ČR se s tímto cílem ztotožňuji a že za jednu z mých priorit považuji pokračovat v podpoře odbytu tuzemských potravin.
Martin Mařík: Proč dotace patří na síť
Proč jste napsali právě o mně, kolik dotací beru? - stýská si většina farmářů či šéfů firem, jejichž jména se ocitla v novinách, díky zpřístupnění údajů na webových stránkách státního zemědělského fondu. "Postižení" vzápětí dodávají, že jim osobně zveřejnění údajů vlastně nevadí, ale... To ALE pak má vesměs tři body. Jednak by si zveřejnění v tisku podle dotyčného zasloužil konkrétně někdo jiný, kdo nezaměstnává tolik lidí, nemá v pořádku účetnictví, vlastně dotací tak trochu zneužívá. Zadruhé by měl novinář vždy zdůraznit, že brát agrární dotace je zcela normální, potřebné a bohulibé. A konečně jmenovité odtajnění podpor vyvolává závist, a tak je otázka, zda je to vůbec v pořádku.
Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství.
Zdroj: Agris, 18. 1. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:45
