Ne každý chleba je stoprocentní
23. 1. 2006 | Noviny Vysočiny
Vyloženě špatný, nebo dokonce zdraví nebezpečný chléb by se v žádném z obchodů v kraji Vysočina neměl vyskytnout. Tvrdí to odborníci a inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Prodejny nabízejí na sto druhů chleba. Světlý, černý, s uzeným, podmáslím i pivem. Bochníky pšeničné, žitné, ovesné, a celozrnné. Který z nich je nejlepší? "Dobrý chleba musí překvapit krásným tvarem, povrchem a vůní. Je pórovitý a dlouho vydrží čerstvý. Uvnitř nesmíte najít sraženinu či kresbu. Má křupavou kůrčičku, abyste si zakrojili a samotný s chutí snědli,"přiblížil znalec chleba a majitel jihlavské prodejny pečiva Jiří Vetchý.
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) kontrolují až do zdánlivě nicotných detailů, zda pekaři dodržují zákon 333/ 1997, kde je o chlebu úplně všechno. Například procento vody v mouce či popela po spálení vzorku při testu na minerální látky. "Chleba musí být pravidelně formovaný a klenutý. Kůrka čistá, zlatohnědé barvy, bez obnažené střídky. Ta musí být dobře propečená, stejnorodá a pružná. Vůně a chuť příjemné, chlebové,"potvrdila Pavla Burešová z brněnského střediska SZPI. "Nejhorší chleba nemá chuť, málo vydrží, drolí se, rychle tvrdne, špatně se krájí, brzy plesniví, ale takový na trhu nenajdete. Všechny pekárny hlídají kvalitu, jinak by rychle skončily,"doplnil Jiří Vetchý.
Inspektoři SZPI kontrolují výrobu a prodej chleba pravidelně. V kraji Vysočina registrují 48 pekáren s 64 provozy. Loni na Vysočině kontrolovali pekaře 163 krát a zjistili přes 160 prohřešků. "Nedostatky nemohly ohrozit zdraví spotřebitele, pekárenské výrobky patří do méně rizikové skupiny potravin,"podotkla inspektorka Pavla Burešová. Ke konkrétním výsledkům posledních kontrol se inspekce odmítla vyjádřit. "Přehled jednotlivých firem nemůžeme zveřejnit, v mnoha případech neskončila správní řízení,"upřesnila mluvčí SZPI Daniela Kolejková.
Zdroj: Noviny Vysočiny, 23. 1. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 13:45
