Agris.cz - agrární portál

I v mrazech jsou myslivci v lesích denně, zima jim zvedne náklady

25. 1. 2006 | ČTK

Extrémní mrazy posledních dní nepůsobí problémy jen lidem, ale je ohrožena i lesní zvěř. V těchto podmínkách je odkázána na lidskou pomoc. Myslivci tak do lesů i ve dvacetistupňových mrazech vyrážejí denně, aby zvířatům přinesli potravu. Podle myslivců se tuhá zima projeví i na nákladech, které budou vyšší než obvykle. Bez přikrmování by podle myslivců divoká zvěř v mrazech těžko přežila. Protože země je přikryta zmrzlým sněhem, mají zvířata problém i s vyhrabáním potravy. "Už teď víme, že nám peníze, s kterými obvykle ve spolku počítáme, nestačí," řekl starosta Stonavy na Karvinsku a pokladník Mysliveckého sdružení Stonávka Ondřej Feber.

Dodal, že myslivci už přikupovali zrno, suchý chléb a sůl. Také hospodář Mysliveckého sdružení Poodří-Polanka nad Odrou Štěpán Neuwirth dnes řekl, že náklady budou vyšší. Myslivci jsou ale dostatečně zásobeni veškerou potravou, která jim vydrží minimálně do dubna. "Tato zima je skutečně extrémní. Zajistili jsme si ale dostatek krmiva bez ohledu na náklady," uvedl Neuwirth. Myslivci například nepoužívají krmnou řepu, která při rozmrzání hnije, ale zvířatům dávají řepu cukrovou.

Myslivcům při práci pomáhají nejen koně, ale i technika. Snaží se odkrývat sníh v místech, kde je například vojtěška, aby se zvířata dostala k zelené potravě.

Neuwirth se také domnívá, že letošní zimu pocítí i rybáři. Například v Národní přírodní rezervaci Polanská niva myslivci nyní v místech, kde není zamrzlá řeka Odra, pozorují hejna kormoránů. "Intenzivně vybíjejí ryby v Odře. Loví na těch nezamrzlých místech tak intenzivně, že se obávám, že i rybáři to pocítí," míní Neuwirth. Vysvětlil, že každý takový jedinec potřebuje denně alespoň 0,75 kilogramu ryb. "Ten kormorán velký je obrovský predátor, co nesežere, to poraní," míní Neuwirth. Ptáci podle něj opouštějí například lokality v Polsku či Nizozemsku, kde už nemají dostatek potravy, a usazují se v Česku.


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 06:54