Agris.cz - agrární portál

Sýrárna v Želetavě se nechce vzdát výroby taveného sýru Apetitto

25. 1. 2006 | ČTK

Sýrárna Bel Sýry Česko v Želetavě

na Třebíčsku se nechce vzdát značky taveného sýru Apetitto. O

obchodně velmi úspěšnou značku šestým rokem soupeří s dalším

výrobcem tavených sýrů, firmou TPK Hodonín, který loni se svou

žalobou uspěl u krajského soudu v Brně. Společnost Bel Sýry Česko

se nyní proti rozsudku odvolala.

"Soud už jednou potvrdil, že jako původní výrobce máme právo

značku Apetitto používat," uvádí v tiskové zprávě marketingová

ředitelka Kamila Sušanková. Výroba sýru, která v Želetavě trvá 33

let, stále pokračuje.

Podle webových stránek firmy receptura vznikla v želetavském

závodě Lacrum Brno, výroba zde začala v roce 1973. Kvůli

rostoucímu prodeji začal Lacrum o rok později sýr produkovat také

v provozu Hodonín. Při privatizaci počátkem 90. let ale závody

získali rozdílní majitelé - hodonínský podnik skupina Bongrain,

Želetavu francouzský Fromageries Bel.

TPK dnes nárok na značku Apetito v tiskové zprávě zaslané ČTK

zdůvodnila tím, že ji má od roku 1993 zaregistrovanou u Úřadu

průmyslového vlastnictví. Více firma záležitost komentovat

nechce. Želetavská sýrárna, která později značku upravila na

Apetitto, argumentuje prvenstvím v uvedení sýru do výroby i na

trh. Podle ní se po privatizaci výrobky začaly lišit, protože obě

společnosti nezávisle na sobě upravují složení i technologii

výroby.

TPK, spol. s r.o., Hodonín vyrábí také tavené sýry Maratonec

nebo Javor. Bel v Česku kromě želetavských sýrů prodává i značku

Veselá kráva. V minulých letech převzala značky bývalé Mlékárny

Klatovy, jako Matador, Olympic, Vintíř a Rodinka.

V Česku se ročně vyrábí kolem 20.000 tun tavených sýrů. Kromě

obou soupeřících podniků patří k jejich největším producentům

také jihočeská Madeta.


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:28