Mikrobiologické rozbory potravin se loni výrazně zlepšily
1. 2. 2006 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ohlásila za loňský rok výrazné zlepšení výsledků rozborů potravin na obsah mikroorganismů. Zatímco v roce 2004 bylo téměř 14 procent vzorků nevyhovujících, loni to bylo jen devět procent z celkem 519 vzorků různých potravin. "Skutečně zdravotně závadné poživatiny nacházíme už spíše výjimečně," řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.
Mikrobiologická sledování provádí SZPI na základě doporučení Evropské komise celoročně. Inspektoři navíc loni odebrali také 20 vzorků, u nichž laboratoře zjišťovaly takzvané bakteriální toxiny Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok) a Bacillus cereus. SZPI je nezjistila u žádného ze vzorků, mikrobiologickým požadavkům zcela vyhověly i kojenecká výživa, sýry a chlazené mleté hovězí maso. Z jednotlivých typů rozborů připomněla mluvčí SZPI překročení přípustných hodnot koliformních bakterií a celkového počtu mikroorganismů, které prokázala laboratoř u téměř poloviny všech vzorků sojových výrobků a u 27 procent z 86 vzorků cukrářských výrobků. Nevyhovělo ani sedm z 80 odebraných vzorků lahůdkářských výrobků a sedm ze 43 vzorků balených vod. )
"Překročení takzvaných indikátorových mikroorganismů signalizuje porušení zásad správné výrobní praxe nebo jiné hygienické nedostatky při nakládání s potravinami," vysvětlila Kolejková. Patogenní mikroorganismy, tedy kampylobakter (Campylobacter), salmonely (Salmonella spp.) a listerie (Listeria monocytogenes), které mohou způsobovat onemocnění z potravin, zjistila inspekce v 16 z celkem 42 odebraných vzorků kuřecího chlazeného masa. Tři vzorky míchaných salátů ze syrové zeleniny obsahovaly listerie. Inspektoři odebrali loni na mikrobiologický rozbor kojeneckou výživu, sýry vyrobené z pasterizovaného mléka, sojové výrobky, míchané saláty ze syrové zeleniny, lahůdkářské výrobky, plněné a zdobené cukrářské výrobky, čerstvé chlazené mleté hovězí i drůbeží maso a balené vody.
Zdroj: SZPI, 1. 2. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 14:03
