Loni se na Slovensku prodávaly potraviny po záruce za sedm mil.Sk
1. 2. 2006 | Hospodárske noviny
Nedostatečná hygiena, porušení výrobní praxe, nedostatky v označování a složení potravin, nebo jejich znečištění jsou nejčastější přestupky, které zjistili kontroloři Státní veterinární a potravinové správy v loňském roce. Po době splatnosti byly v obchodech potraviny za necelých sedm milionů slovenských korun, informoval na tiskové konferenci slovenský ministr zemědělství Zsolt Simon. "Po době spotřeby bylo v obchodech prodáváno 10.124 druhů potravin v celkové hodnotě téměř sedm milionů korun. Ve skladech kontroloři našli 134 druhů potravin s prošlou dobou spotřeby v celkové hodnotě 3,6 milionu korun," uvedl Simon. Inspektoři zjistili nedostatky u 13 procent kontrolovaného masa, 12 procent ovoce a zeleniny a téměř u sedmi procent mléčných výrobků. Státní veterinární a potravinová správa loni vykonala u 21.000 pěstitelů, výrobců, balíren, velkoobchodních skladů, distributorů a prodejců přes 40.000 kontrol. Předpisy nejvíce porušovali prodejci. Z blokových pokut, udělovaných za menší nedostatky, v celkové hodnotě 2,21 milionu Sk dostali prodejci 87 procent, zatímco výrobci osm procent. V správním řízení nabylo účinnost 594 rozhodnutí o sankcích v celkové hodnotě 8,8 milionu Sk. Z toho 85,5 procenta udělili kontroloři obchodním sítím, deset procent výrobě a čtyři procenta skladům a distributorům.
Zdroj: Hospodárske noviny, 1. 2. 2006
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 04:32
