Agris.cz - agrární portál

Teplo inaktivuje viry aviární chřipky a Newcastleské nemoci ve vaječných produktech

15. 2. 2006 | ÚZPI

Aviární chřipka (AI) i Newcastleská nemoc (ND) způsobují v průmyslové výrobě drůbeže závažné problémy. Vědci z ARS – Agricultural Resarch Service zjistili, že teplota a délka pasterizace, stanovené pro likvidaci salmonel ve vaječných produktech, mohou likvidovat i viry výše uvedené nemoci.Vědci z laboratoře Research Laboratory v Athénách (Georgia) ověřovali možnost likvidace AI a ND pasterizací a stanovili, že teplota vhodná pro inaktivaci je 55-63 °C a doba potřebná pro inaktivaci virů závisí na kmeni viru a vaječném výrobku.V laboratoři pokusně infikovali komerční vaječné produkty dvěma viry AI (s nízkou a vysokou patogenicitou) a třemi viry ND (dvěma s nízkou a jedním s vysokou virulencí). Produkty pak pasterizovali při doporučené teplotě po určitou dobu a zjistili, že postup je pro likvidaci virů účinný.Během studie stanovili křivku průběhu inaktivace virů při různých teplotách a po různou dobu působení. Ověřili, že pasterizace potenciálně infikovaných vaječných produktů je vhodný postup pro bezpečný export nezávadných produktů.


Zdroj: ÚZPI, 15. 2. 2006





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 10:20